Svečano obilježen Dan grada i blagdan Sv. Jurja


Četvrtak, 23. travnja 2015.

Danas, 23. travnja 2015., u Domu kulture u Đurđevcu održana je svečana sjednica povodom Dana grada i blagdana Sv. Jurja.

Sjednici su, predvođeni domaćinom gradonačelnikom Željkom Lackovićem, nazočili župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, zamjenik župana Darko Sobota, zamjenica gradonačelnika Kristina Benko Markovica, saborski zastupnik i gradonačelnik grada Ludbrega Dubravko Bilić, počasni građanin grada Đurđevca i Koprivničko-križevačke županije general Mladen Markač, saborski zastupnik i načelnik općine Gola Stjepan Milinković, zamjenik gradonačelnice grada Koprivnice Mišel Jakšić, zamjenik gradonačelnika grada Križevaca Tomislav Katanović, potpredsjednik Županijske skupštine Bjelovarsko-bilogorske županije Zlatko Barila, predsjednik Gradskog vijeća grada Đurđevca Marijan Ružman, općinski načelnici susjednih Općina, te predstavnica Ureda državne uprave Koprivničko-križevačke županije Elizabeta Repić Perković.

Među brojnim uzvanicima bili su i predsjednici Udruga, sudbene vlasti, vojske i policije, gradski vijećnici i gospodarstvenici.

Gradonačelnik Željko Lacković je, čestitajući Dan grada, istaknuo kako sadašnja vlast grad vodi odgovorno, pošteno, svjesno i najbolje kako zna.

- Imamo i rezultate, oni rezultati koji su pred nama nisu brzo vidljivi, ali zato moramo raditi više, biti strpljivi i čekati bolje vrijeme - rekao je gradonačelnik, te je dodao - Imali smo sve, pravosudne institucije, administrativno smo bili sjedište, sjecište prometnih pravaca i punu zaposlenost. Danas, kad nam je malo od toga ostalo, ne preostaje ništa nego da radimo i da se uzdamo da će biti bolje. Do tada ćemo biti grad Picoka, a kad pokrenemo ovaj grad i on dobije novo lice, onda ćemo biti Đurđevac zemlja Picoka.

Dan grada čestitao je i predsjednik Gradskog vijeća Marijan Ružman, koji je istaknuo kako je Gradsko vijeće do sada održalo devet sjednica, donijelo brojne odluke, te gradu uštedilo 220.000,00 kuna. Dodao je i kako se vidi pomak u razvoju grada, ali kako podjele i određene tenzije nisu dobre za napredak. Poseban naglasak stavio je na zajedništvo, kazavši kako samo zajedništvo može učiniti da svima bude dobro, te kako je nužno zatomiti veličine i ega i raditi na dobrobit svih.

Nazočnima su se prigodnim govorom obratili i župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, te gradonačelnik grada Ludbrega Dubravko Bilić.

Na sjednici su podijeljenja i javna priznanja Grada Đurđevca koje su dobitnicima uručili predsjednik Gradskog vijeća Marijan Ružman i gradonačelnik Željko Lacković.

  • Javno priznanje Zlatna plaketa „Sveti Juraj“ Udruzi za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Đurđevac.
  • Javno priznanje Nagrada za životno djelo gospođi Barbari Fuček-Leško iz Đurđevca,
  • Javno priznanje Povelja Grada Đurđevca gospođi Anđeli Kožarić iz Đurđevca, gospodinu Zdravku Patačku iz Đurđevca, Ekološkom društvu Đurđevac i Sportsko-kulturnoj udruzi „Peski“ Đurđevac.

U kulturnom dijelu nastupili su Udruga cimbalista RH, zbor Gimnazije dr. Ivana Kranjčeva Đurđevac i Ivana Senjan.

Svečanoj sjednici prethodila je svečana sveta Misa na čast svetog mučenika Jurja u župnoj crkvi u Đurđevcu. Svetu Misu predvodio je prof. dr. Ivan Fuček koji je danas, 23. travnja, proslavio Dijamantnu misu, te je na taj način obilježio šezdesetu obljetnicu od svećeničkog ređenja i svoje mlade mise koju je slavio u Đurđevcu 1955. godine. U župnoj crkvi ujedno je posvećena i zastava Udruge Sv. Juraj.

Nakon svečane sjednice upriličen je prigodni domjenak.