Svečanost obilježavanja 80 godina rođenja hrvatskog slikara Josipa Turkovića


Utorak, 5. travnja 2016.

Udruga Peski-Art Đurđevac, Mjesni odbor Peski-Đurđevac i Družba Braća Hrvatskoga Zmaja organizirali su svečanost obilježavanja 80. obljetnice rođenja hrvatskog i đurđevačkog slikara Jospipa Turkovića  i to 4.travnja na dan njegova rođenja.

U sklopu svečanosti otkrivena je i spomen ploča na nekadašnjoj  obiteljskoj kući u ulici Matije Gupca 61 gdje je slikar proveo svoje najljepše godine života, djetinjstvo i mladost i gdje je započeo svoj slikarski put. Svjedok tome je zidna slika na dvorišnom pročelju kuće Legenda o Picokima koja je sačuvana zahvaljujući sadašnjim vlasnicima kuće.

Svečanosti su prisustvovali  članovi obitelji Turković, supruga Ivanka, kćer Evelina, sin Tomislav, sestra Dorica Sušanj sa obitelji iz Opatije, kao i ostali članovi šire obitelji Turković. Na svečanosti je prisustvovala i predsjednica Skupštine Koprivničko-križevačke županije gospođa Verica Rupčić, članovi Družbe Braća Hrvatskoga Zmaja na čelu sa pročelnikom Zmajskoga stola iz Križevaca prof. Zoranom Homenom i akademikom prof. dr.sc. DragutinomFeletarom i ostalim uglednim članovima, brojni slikarevi kolege i prijatelji kao i mnogi građani.

Svečanost je započela nastupom članova Udruge cimbalista Hrvatske, a  program svečanosti vodila je Anđela Lenhard Antolin, ovogodišnja dobitnica nagrade Grada Đurđevca za životno djelo.

Okupljene je u ime organizatora pozdravio predsjednik Udruge Peski-Art Đurđevac Franjo Mihočka, a potom predsjednica Skupštine koprivničko-križevačke županije Verica Rupčić. O umjetničkom radu, djelu i biografiji govorio je učenik Josipa Turkovića, kasnije i prijatelj Zdravko Šabarić koji je i autor teksta za prigodni katalog koji su izdali organizatori. O Joži Turkoviću kao prijatelju i suradniku veoma je nadahnuto i emotivno  govorio njegov suradnik i prijatelj Luka Kokotić, a koji je napisao i prigodnu pjesmu koju je krasnoslovio Matija Vogrinčić.

U ime Družbe Braća Hrvatskoga Zmaja svoje impresije iznio je pročelnik Zmajskoga stola Križevci i poznati slikar prof. Zoran Homen. Spomen ploču koja će svjedočiti da je u kući Matije Gupca 61 u Đurđevcu živio i proveo djetinjstvo otkrila je, u ime obitelji Josipa Turkovića, njegova supruga Ivanka.

Svečanost je završila nastupom članova Udruge cimbalista Hrvatske, a druženje je nastavljeno u Domu Mladen Markač.