Svetojančani obilježili 40. godina održavanja filmskih večeri: prva filmska večer održana još 1978.


Ponedjeljak, 12. studenoga 2018.

U  Društvenom domu Sveta Ana okupilo se mnoštvo svetojančana i gostiju kako bi obilježili 40. godina održavanja Filmskih večeri u Svetoj Ani.

Prva filmska večer održala se 1978. u sklopu Martinja. Među gostima bili su Kruno Heidler, jedan od organizatora spomenutih filmskih večeri, Zlata Kopas snimatelj mnogobrojnih filmova o Svetoj Ani te Zdravko Šabarić naš poznati slikar i kulturni djelatnik.

Prije četrdeset godina tadašnja mjesna zajednica Sveta Ana i naš poznati filmski producent i autor mnogobrojnih filmova Kruno Heider organiziraju posjet poznatih filmskih djelatnika Svetoj Ani kao što su: Mate Bogdanović – filmski režiser, Drago Vunak – režiser crtanih filmova i Mate Relja redatelj poznatog filma Vlak u snijegu. Sa njima u Svetu Anu stigla je i  poljska delegacija na čelu sa filmskim režiserom Stanislavom Rozewicz koji su bili u posjetu Društvu filmskih radnika Hrvatske.

Na početku ove prigodne manifestacije prisutnim mještanima Svete Ane i gostima kratko biografsko predavanje o Kruni Heidleru iznio je Zdravko Šabarić, a nakon toga svim prisutnima obratio se je i sam Kruno Heidler te je govorio o snimanju svojih filmova o običajima i starim zanatima ovoga kraja te je ovom prilikom posebno istaknuo svoj film Zlevanka koji je snimio 2012. te za taj film dobio dvije nagrade na Gastro festivalu u Osijeku. Okupljenima je prepričao i sve zanimljivosti i dogodovštine oko organiziranja filmskih večeri 1978. i krštenju mošta u Svetoj Ani .

Nakon obraćanja gostiju prikazano je par kratkometražnih filmova Krune Heidlera, Zlate Kopas i Ignaca Čižmešija koji su snimljeni u periodu od 1967. do 1985. na području i okolici Svete Ane što je bilo vrlo dojmljivo za mlađe posjetitelje.

U glazbenom dijelu nastupili su Mateo i Mario Lepoglavec. Na kraju programa Mjesni odbor Sveta Ana podijelio je zahvalnice Kruni Heidleru, Zlati Kopas i  Zdravku Šabarić za doprinos u organiziranju obilježavanja 40. godišnjice Filmskih večeri u Svetoj Ani.