Svetojanska zlevanka i pogača z oreji u Dobro jutro Hrvatska


Petak, 7. travnja 2017.

U današnjoj emisiji Dobro jutro Hrvatska Udruga žena Svetojanke predstavila je svoju svetojansku zlevanku, a Udruga žena grada Đurđevca pripremu pogače z oreji.

Podravska pogača z oreji stara je jednostavna i izvrsna poslastica koju na području đurđevačke Podravine priprema već pet generacija domaćica grada Đurđevca i područja oko njega. To nije bio kolač koji se spravljao za blagdane, nego za jesenske i zimske poljoprivredne berbe i kućanske poslove, u koje je bilo uključeno više ljudi, ali i za vrijeme Korizme i posta- rekla je Anđela Lenhard Antolin.

Izradu pogače gledateljima je prezentirala predsjednica Udruge žena grada Đurđevca Mirjana Mišulin.

Zlevanka je prava svetojanska samo ako je kukuruzno brašno samljeveno baš u mlinu u Svetoj Ani, a pečena je u krušnoj peći. Prije nego li dođe u mlin domaći se kukuruz mora dobro osušiti, te i svi ostali sastojci moraju biti domaći - jaja, mlijeko, vrhnje- rekla je predsjednica Udruge žena Svetojanke Natalija Miletić.

I zlevanka i pogača prijavljene su u Ministarstvo kulture i čekaju svoje proglašenje kao kulturno nematerijalno dobro.