Tolerantan vrtić: Maslačak se i ove godine uključio u projekt Say hello to the world


Četvrtak, 4. listopada 2018.

Kako bi djeca odrasla u dobre, tolerantne i kvalitetne ljude, uz roditeljski odgoj neizostavno je i ono što djeca nauče u vrtićima. Vrtić Maslačak upravo zbog toga djecu od najranije dobi uči da prihvaćaju različitosti, upoznaju nove kulture, vjere i narodnosti i nauče mnogo toga korisnog.

Upravo s namjerom da svoje polaznike pouče toleranciji i potaknu ih da nauče nešto novo o svojim vršnjacima iz drugih gradova i država, djelatnici vrtića Maslačak i ove godine su se u međunarodni projekt Say hello to the world. Cilj projekta je povezivanje vrtića i djece iz dvije države.

To je međunarodni projekt koji povezuje djecu u vrtićima i školama diljem svijeta, putem video mreže. Djeca kroz igru uče o različitim kulturama i tradiciji, ali naglasak projekta je i na otkrivanju sebe, svog doma i šire okolice. Formira se građanska i nacionalna svijest, uče se strane riječi, razvija kreativnost te se uči o sigurnom korištenju računala. Na taj način djeca otkrivaju multikulturalne i druge razlike, što im pomaže u prevladavanju predrasuda i stereotipa i time se smanjuje netolerancija. Ispunjavanjem svih kriterija, vrtić  dobiva status tolerantnog vrtića.

Projekt se provodi na principu pet prstiju, gdje svaki prst označava jednu temu – Palac – ovo sam ja;  Kažiprst – ja i moja obitelj; Srednji prst – ja i moj vrtić; Prstenjak – ja i moj grad; Mali prst – ja i moja država. Svaka tema  se obrađuje kroz mjesec, a nakon odrađene teme, slijedi video javljanje putem Skype-a.

Projekt obuhvaća razdoblje od šest mjeseci.