U Đurđevcu obilježen Svjetski dan srca i Međunarodni dan starijih osoba: građanima mjerili tlak i šećer


Petak, 30. rujna 2022.

Danas u dopodnevnim satima na Trgu sv. Jurja održana je javna akcija i prezentacija za građane, a u prigodi obilježavanja Svjetskog dana srca i Međunarodnog dana starijih osoba.

Svjetska kardiološka federacija 2000. godine utemeljila je obilježavanje Svjetskoga dana srca u cilju informiranja ljudi širom svijeta kako su bolesti srca i moždani udar vodeći svjetski uzroci smrti, odnoseći 17,3 milijuna života svake godine. Srce je organ koji se nikad ne odmara, zdravstveno je najosjetljivija životodajna funkcija u tijelu, a rizik od kardiovaskularnih oboljenja i smrti, posebno u zrelijim godinama premašuje sve druge rizike.

Djelatnici i volonteri Gradskog društva Crvenog križa Đurđevac tim su povodom građanima mjerili tlak i šećer, a istovremeno je održana prezentacija prve pomoći pri zastoju srca. Educiralo se građane o pravilnoj prehrani, važnosti kretanja u cilju očuvanja srca, te se upozoravalo na rane simptome srčanog infarkta.

Akciji su se uz brojne građane odazvali i predsjednik vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković te gradonačelnik Hrvoje Janči koji je ovom prilikom pohvalio rad i aktivnosti đurđevačkog Crvenog križa te je s predsjednicom Dubravkom Jaković razgovarao o daljnjoj zajedničkoj suradnji na projektima.