U Gradskoj knjižnici otvorena zanimljiva izložba starih molitvenika Kruh nebeski


Ponedjeljak, 26. ožujka 2018.

U Gradskoj knjižnici Đurđevac otvorena je izložba starih molitvenika Kruh nebeski.

Izložba je dobila naziv prema istoimenom molitveniku rođenog Đurđevčanina i zagrebačkog kanonika dr. Antuna Ivandije, a koji je doživio mnoga izdanja. Tako među izloženim molitvenicima posjetitelji imaju priliku vidjeti i molitvenik biskupa Maksimilijana Vrhovca iz 1807. godine, molitvenike ispisane na gotici, molitvenike tiskane na području Podravine, ali i molitvenik kojeg je sastavio Ferdinadovčanin Paškal Cvekan.

Predstavljeni molitvenici sačuvani su na području Đurđevca, a većina ih pripada zbirci našeg sugrađanina Matije Vogrinčića, ali i drugim manjim zbirkama. Izložbu je otvorio župnik vlč. Marko Rac, dok su o postavi izložbi i o važnosti molitvenika kako u liturgijske svrhe tako i o važnosti molitvenika za širenje pismenosti među seljačkim stanovništvom ondašnje Podravine, govorili Nikola Cik, prof. te Matija Vogrinčić.

U realizaciji izložbe sudjelovala je i Udruga žena Grada Đurđevca, Vladimir Miholek te Zbor mladih Iuventus Christi župe svetog Jurja mučenika iz Đurđevca i voditeljica zbora prof. Ivana Senjan kao glazbeni gosti izložbe.

Izložba ostaje otvorena do 6. travnja i možete ju razgledati u Gradskoj knjižnici.