U knjižnici održano predavanje od svilene niti do umjetničkog djela


Petak, 2. ožujka 2018.

Jučer je u Gradskoj knjižnici Đurđevac održano predavanje Put svile u Hrvatskoj i Podravini uz prezentaciju tehnika oslikavanja svile Svila – kraljica vlakana koju su pripremili Slavica Vitković, bacc.oec i Nikola Cik, profesor povijesti.

Ideju za pokretanje predavanja dale su Tatjana Troglić, Katice Blažok i Slavice Vitković te se uz suradnju s Nikolom Cikom provela u djelo.

Prisutni su mogli saznati sve o svili i svilarstvu u svijetu i Hrvatskoj kao tradicijskoj kulturi kao i o fazama uzgoja, vrstama svile i tehnikama oslikavanja svile te o njenim dobrim svojstvima za čovjeka.

U Đurđevcu se tradicija svilarstva veže uz Tratinsku ulicu i Stari grad. Stoga, je pokrenuta inicijativa za radionicama na kojima bi se na svili radio suvenir za turističku ponudu Grada Đurđevca. Na radionicama će koristiti različite tehnike poput vodenog bojanja i kontur tehnike, a provoditi će ih Slavica Vitković.

Prve dvije radionice će se održati u subotu (03.03.) i  nedjelju (04.03.) u 16,00 sati u prostorijama Udruge Mali princ.

Svi zainteresirani koji se žele pridružiti radionicama ili saznati dodatne informacije mogu se javiti na broj 098 959 5704 Katica Blažok ili 099 216 6938 Tatjana Trogrlić.