U Muzeju Grada Đurđevca otvorena zanimljiva izložba donjeg rublja i higijene – Zaviri ispod


Subota, 3. ožujka 2018.

U izložbenim salonima Muzeja Grada Đurđevca, otvorena je izložba naziva Zaviri ispod /donje rublje i higijena čime se nastavila dugogodišnja suradnja Muzeja Grada Đurđevca i Muzeja Moslavine Kutina, koja rezultira razmjenom brojnih izložbi, tako i ove.

Autorica izložbe je etnologinja Slavica Moslavac, koja je na otvorenju opisala tijek nastajanja ove izložbe, odnosno rađanje ideje za istu. Izložbom je obuhvaćena i higijena tijela, a samim time i izrada sapuna, kupanje, pranje rublja te peglanje, a glavni dio obuhvaća donje rublje djece, žena i muškaraca.

Na izložbi se mogu vidjeti i neki, široj publici, nepoznati predmeti, što je svakako dobar poziv svim zainteresiranima da ju pogledaju i upoznaju se s tradicijskim elementima donjeg rublja i higijene. Okupljenima se obratila i ravnateljica Muzeja Grada Đurđevca, Edita Janković Hapavel, koja je izrazila zadovoljstvo ovom suradnjom bogatom razmjenom iskustava, znanja i predmeta, budući da je autorica izložbe neke od izložaka posudila i od đurđevačkog muzeja, ali i iz privatnih zbirki s đurđevačkog područja. Na posljetku publici i gostima iz Moslavine obratila se i zamjenica gradonačelnika grada Đurđevca, Kristina Benko Markovica, koja je pohvalila interes etnologa, ali i publike, za obrađenu temu, te je službeno otvorila ovu izložbu.

U glazbenom dijelu otvorenja nastupala je pjevačka skupina KUD-a Kloštar iz Kloštar Ivanića koja se đurđevačkoj publici predstavila tradicionalnim pjesmama.

Izložba ostaje otvorena do 25. ožujka 2018.