U Muzeju otvorena izložba Pere Topljaka Petrine


Subota, 17. rujna 2016.

U galerijskim prostorima Muzeja Grada Đurđevca otvorena je izložba Pere Topljaka Petrine povodom obilježavanja 50 godina slikarstva. Ovaj naivni slikar rodom iz Đurđevca, ostavio je značajan i neizbrisiv trag u slikarstvu Đurđevca, Podravine, pa i cijelog naivnog izričaja.

Publici obratila ravnateljica Muzeja Edita Janković Hapavel te se osvrnula na likovno značenje slika Pere Topljaka. Okupljenima se obratila i Anđela Lenhard Antolin, koja je kao autorica predgovora kataloga izložbe opisala Topljakov život, odrastanje, stasanje u umjetnika i zanimljive zgode na koje je nailazio u životu.

Zamjenica gradonačelnika Kristina Benko Markovica čestitala je Topljaku na svemu što je postigao u svom umjetničkom stvaralaštvu, na 50 godina slikarstva te je istaknula značenje njegovih slika koje su zabilježile kulturu malog čovjeka, kulturu našeg kraja koja će na njegovim slikama ostati prikazana kako bi generacije koje dolaze upoznale svoju tradiciju.

Okupljeno mnoštvo je imalo prilike čuti pjesme Frana Galovića u interpretaciji Ane Ređep i Ivane Kolarić. Na samom kraju otvorenja, progovorio je i Pero Topljak Petrina, zahvalivši se svima što su došli, što mu pružaju podršku u stvaranju umjetničkih djela i najavio Andriju Maronića koji je svečanost zatvorio nastupom na cimbulama.

Izložba ostaje otvorena do 16. listopada.