U novom izdanju Podravskog zbornika: o vatrogastvu, Udruzi žena, prof. Šikulcu i Peskima


Petak, 17. studenoga 2023.

Među brojnim tekstovima i podravskim autorima, otisnutim na 240 stranica ovogodišnjeg izdanja 49. broja Podravskog zbornika nalazi se i nekoliko tekstova vezanih uz Grad Đurđevac iz pera đurđevačkih autora. Vezani su uz udruge grada Đurđevca, te njegove običaje i pojedince.

Tako Vladimir Miholek temeljito obrađuje Razvoj vatrogastva u Đurđevcu od 1900.godine, točnije od vremena Vojne krajine do kraja 19 .stoljeća, s puno povijesnih izvora i fotografija.

Prof. dr. sc. Ivana Senjan iznosi svoja Sjećanja na profesora Željka Šikulca (1952.-1998) , a povodom 25. godišnjice njegove smrti. Sjećanja su to na gimnazijskog profesora hrvatskog jezika i književnosti, filozofije, psihologije, sociologije i logike te prvog predsjednika đurđevačkog gradskog vijeća, koji je ostavio zamjetan trag na generacije mladih te kulturni, javni i politički život grada Đurđevca.

Anđela Lenhard Antolin svoj je tekst posvetila radu kreativnih čuvarica đurđevačke tradicijske baštine, a sve povodom Četvrt stoljeća djelovanja Udruge žena grada Đurđevca. Tekst je fokusiran na gastro-projekt u sklopu kojega su zaštitile pogačo z oreji kao nematerijalno kulturno dobro Grada Đurđevca i Đurđevačke Podravine pri Ministarstvu kulture i medija RH, a u tekstu se govori i o njihovom humanitarnom i kreativnom radu na čuvanju tradicijske baštine grada Đurđevca.

Zanimljive Crtice z đurđevačkih Peski i sjećanja na život u doba Lengera, svati dok se štrekalo, te kunje i ganjka z nabijenom zemljom u Gupčevoj ulici u Podravskom zborniku donosi Marijana Šarac.

Ova bogata edicija predstavljena je u Muzeju grad Koprivnice, a uskoro će biti predstavljena i u Gradskoj knjižnici u Đurđevcu.