Udruga Mali Princ organizirala okrugli stol povodom Dana osoba s intelektualnim teškoćama


Srijeda, 16. svibnja 2018.

U prostorima Udruge osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji Mali princ organiziran je Okrugli stol Položaj djece s teškoćama i osoba s invaliditetom u Koprivničko-križevačkoj županiji i kako ga poboljšati.

Navedena aktivnost organizirana je povodom Dana osoba s intelektualnim teškoćama koji se obilježava 16. svibnja, a organiziran je u okviru projekta Integracija u društvo financiranog sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Na okruglom stolu uz brojne sudionike ispred Grada Đurđevca prisustvovala je Jadranka Švaco, pročelnica Ureda gradonačelnika.

Pročelnica je ukratko prezentirala projekte koje Grad Đurđevac provodi i koje je prijavio na raspisane natječje, a koji imaju za cilj poboljšanje uvjeta života djece s poteškoćama te njihovo zapošljavanje. Kako je naglasila njihova ukupna vrijednost iznosi oko 13 mil. kuna.

Grad Đurđevac donio je Strategiju izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom za razdoblje od 2016. do 2020. godine kao temeljni akt za djelovanje u području promicanja zaštite prava djece s teškoćama i osoba s invaliditetom te njihovo uključivanje u život zajednice i potpunu integraciju u zajednicu.

Provodi se projekt osiguranje pomoćnika u nastavi za 10 učenika s poteškoćama u razvoju, uvedena je besplatna prehrana u školu, a projektom Oaza mira osigurana su sredstva za opremanje senzorne sobe i edukaciju zaposlenika Odjela za djecu s teškoćama u razvoju. Prijavljen je i projekt Maslačak za sve kojim će se unaprijedit usluge koje pruža vrtić, a planirano je dodatno zapošljavanje odgojiteljica kako bi se omogućilo djeci s teškoćama redovno pohađanje vrtića.

Potpisani su ugovori za energetsku obnovu zgrade Odjela za djecu s teškoćama kojom će se obnoviti pročelje zgrade, zamijeniti postojeća stolarija. Ujedno će se na zgradi osnovne škole ugraditi lift kojim će se poboljšati pristupačnost osobama s invaliditetom.

Važan projekt je i izgradnja zgrade za potrebe članova Udruge Mali princ, gdje je Grad Đurđevac otkupio zemljište u Ulici kralja Tomislava 5 koje je neposredno smješteno uz zgradu Odjela za djecu s teškoćama. Za izgradnju zgrade izrađen je Glavni projekt te ishođena građevinska dozvola, a čeka se objava natječaja kako bi se za izgradnju povukla sredstva iz fondova EU. Vrijednost projekta iznosi 4,5 mil. kuna.

-Iz navedenih projekata vidljivo je da Grad Đurđevac ulaže puno truda, rada i financijskih sredstava u poboljšanje položaja djece s teškoćama i osoba s invaliditetom. Daljnjim planiranim aktivnostima želimo dodatno unaprijediti njihov položaj i životni standard- naglasila je pročelnica.

Zaključak Okruglog stola je da je naša lokalna sredina sve više senzibilizirana za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom, s obzirom da se unapređuje njihov položaj zahvaljujući uključivanju u vrtiće, škole, Udruge i na tržište rada.