Moja obitelj: u vrtiću Maslačku održana prva radionica Ruka u ruci


Petak, 22. studenoga 2019.

Članice Udruge volontera Ruka u ruci provele su radionicu na temu Obitelj u sklopu projekta Toleracija. Radionicu su održale u odgojnoj skupini Sovice, a cilj ove radionice je razgovarati s djecom o različitim strukturama obitelji s naglaskom na razvijanje pozitivnog stava i odnosa prema drugačijim obiteljima.

Za početak su se svi upoznali te je svatko predstavio svojeg prijatelja desno od sebe. Kako bi se potaknulo aktivno slušanje te kako bi osvijestili zajedništvo, prva aktivnost bila je strujica. Sljedeća aktivnost zvala se Tražim sve svoje susjede tokom koje su vrtićarci vidjeli sve sličnosti i različitosti koje se kriju među djecom glede obitelji.

Na primjer, mogli su vidjeti tko sve ima braću i sestre, tko živi s oba roditelja, a tko s jednim, tko ima kućne ljubimce i sl. Nakon aktivnosti u kojoj su uvidjeli sličnosti i razlike, slijedila je rasprava u kojoj je svako dijete dobilo priliku da kaže što za njega znači obitelj, kako se moraju ponašati u obitelj i koga se treba slušati i poštivati.

Nakon kratke rasprave, podijelili su se u dvije skupine te su učili stihove pjesmice Moja obitelj uz odgovarajuće pokrete. Pjevajući i plešući, zaključili su glavni dio radionice, a za kraj, djeca su izabrala kiticu po želji te su ju prikazali uz crtež na papiru.

Evaluacija na kraju radionice pokazala da su djeca zadovoljna s održanom radionicom, a volonterke su pokazale predan rad djeci. Udruga i vrtić dogovorili su zajedničku suradnju i na drugim planiranim aktivnostima.