Učenici Strukovne škole Đurđevac usavršili svoja znanja i vještine na stručnoj praksi u Španjolskoj i Sloveniji


Utorak, 2. travnja 2019.

U okviru Erasmus+ projekta „Skills in IT and Mechatronics Practical Learning“ Strukovne škole Đurđevac 11 učenika zanimanja tehničar za računalstvo sudjelovalo je na dvotjednoj stručnoj praksi u španjolskoj Sevilli, a 12 učenika zanimanja tehničar za mehatroniku i CNC operater na stručnoj praksi u slovenskom Velenju u trajanju od tri tjedna.

Mobilnost u Sevillu održana je tijekom veljače ove godine, a realizirana je s partnerskom organizacijom EuroMind i školom Colegio Salesianos San Pedro. Učenici su tijekom dva radna tjedna usavršili svoja znanja iz programiranja aplikacija za Android pametne telefone te naučili kako primijeniti nova znanja za razvoj raznih programskih rješenja – od aplikacija za svakodnevne korisničke usluge, navigaciju i organizaciju podataka pa sve do igara i aplikacija za zabavu. Osim stručnih sadržaja učenici su upoznali i kulturne znamenitosti Seville, gastronomsku ponudu regije Andaluzije, naučili osnove španjolskog jezika te posjetili grad Cadiz na obali Atlantskog oceana.

U sklopu trotjedne mobilnosti u Šolskom centru Velenje tijekom ožujka ove godine učenici zanimanja tehničar za mehatroniku ovladali su automatiziranim industrijskim sustavima, programiranjem industrijskih robota, primjenom senzorike i mikroupravljača u industrijskim procesima te pametnim instalacijama i elektromotornim pogonima. CNC operateri su u specijaliziranim praktikumima Medpodjetniškog izobraževalnog centra u Velenju nadogradili svoja praktična znanja i vještine iz područja programiranja, upravljanja i održavanja CNC strojeva, plazma i laserskih rezača te se upoznali i s tehnologijom 3D ispisa. Za učenike su organizirane kulturološke i slobodne aktivnosti – izlet u Ljubljanu i Celje, posjet rudniku u Velenju, planinarenje na Paški Kozjak te posjet muzejima i ostalim znamenitostima Velenja.

„Navedena inozemna iskustva doprinijela su podizanju kompetencija učenika za uključivanje na brzo promjenjivo tržište rada, a znanja i vještine koje su učenici stekli upravo su ono što je potrebno našem lokalnom gospodarstvu.“ - objasnio je projektni koordinator Branko Pleadin.

Obje mobilnosti financirane su iz Erasmus+ projekta „Skills in IT and Mechatronics Practical Learning“, čija je ukupna vrijednost 55.524,00 EUR. Ovim projektom započeto je inozemno iskustvo učenika Strukovne škole Đurđevac koje će se nastaviti nadolazećim projektima koji su prijavljeni u novoj kalendarskoj godini.

U nastavku pogledajte promotivni video materijal koji su izradili učenici sudionici mobilnosti u Sevilli:

https://www.youtube.com/watch?v=4d1ng-do-nA