Udruga Peski- Art Đurđevac obilježila početak projekta Europska prijestolnica kulture


Petak, 31. siječnja 2020.

Postavljanjem velike kravate u boji pijeska i stiliziranim logotipom udruge i crvenih kockica, kao svojevrsne umjetničke instalacije na gotovo tri metra veliku drvenu skulpturu Cimbulaša ispred društvenog doma Mladen Markač na Peskima u Đurđevcu,  Udruga Peski-Art Đurđevac obilježila je početak velikog kulturnog projekta u Republici Hrvatskoj- Rijeka 2020.- Europska prijestolnica kulture.

Skulpturu cimbalista izradio je poznati podravski kipar Đuro Zvonar, član udruge Peski-Art, a izrađena je i postavljena ispred doma Mladen Markač prije par godina na inicijativu Udruge cimbalista Hrvatske iz Đurđevca.

Udruga Peski-Art Đurđevac postavljanjem velike kravate kao simbola hrvatskog doprinosa europskoj kulturi i pripadanja Hrvata u najstarije europske narode obilježava i hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije te manifestaciju Noć  muzeja 2020., a dogodilo se to tijekom priprema članova udruge za put u Knin i predaju donacije likovnih radova sa likovne radionice Peski-Art 2019. Đurđevac i manifestacije Podravina svojemu generalu Općoj i veteranskoj bolnici Hrvatski ponos Knin.