Udruga Peski-Art Đurđevac donirala likovne radove Vukovarskoj bolnici


Srijeda, 24. siječnja 2018.

U utorak članovi udruge Peski-Art Đurđevac posjetili su Vukovar i predali donaciju likovnih radova nastalih na 5. Likovnoj radionici Peski-Art 2017.Đurđevac Općoj županijskoj bolnici Vukovar i bolnici hrvatskih veterana.

Svečana predaja donacije upriličena je u prostoru Vukovarske bolnice, a ravnateljici bolnice dr.Vesni Bosanac predano je 40 likovnih radova koji će uljepšavati radne i stacionarne prostore bolnice.

Predaji donacije uz prisustvo medija prisustvovali su brojni  članovi udruge, dogradonačelnik grada Vukovara Marijan Pavliček, osoblje ravnateljstva bolnice te sam general Mladen Markač u čiju čast se i provodi manifestacija Podravina svojemu Generalu.

Prilikom posjete Vukovaru članovi udruge Peski-Art Đurđevac odali su počast i položili  vijenac i zapalili svijeće na mjestu masovne grobnice na Ovčari, posjetili Spomen dom Ovčara, Mjesto sjećanja  1991. u Vukovarskoj bolnici te Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, a razgledali su i stalni postav Muzeja grada Vukovara u dvorcu Eltz te središte Grada Vukovara sa Spomen obilježjem Križem u čast hrvatskih branitelja na ušću Vuke u Dunav.

Udruga Peski-Art Đurđevac provodi sada već tradicionalnu manifestaciju Podravina svojemu Generalu u sklopu koje se održava i likovna radionica Peski-Art Đurđevac, a koja se organizira u čast generala Mladena Markača koji je rođen i proveo djetinjstvo i mladost upravo u Đurđevcu u kvartu Peski. Ovom kulturnom manifestacijom obilježavaju se značajni datumi novije hrvatske povijesti, Dan neovisnosti i Dan donošenja oslobađajuće presude hrvatskim generalima u Haagu.

Kako bi širili spoznaju o važnosti donošenja oslobađajuće presude hrvatskim generalima u Haagu, ali i promovirajući vrijednosti Domovinskoga rata, doprinosa hrvatskih branitelja i generala Markača hrvatskoj slobodi, likovni radovi daruju se gradovima i ustanovama koji posebno cijene njihov doprinos ili su i sami doprinosili hrvatskoj slobodi.

Nakon Grada Đurđevca, Koprivničko-križevačke županije, Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata te Javne ustanove  Doma hrvatskih veterana u Lipiku, ove pomalo jubilarne pete godine organizatori, likovne radove namijenili su Općoj županijskoj bolnici Vukovar i bolnici hrvatskih veterana. Herojstvo i stradanje osoblja i ranjenika iz vukovarske bolnice je nemjerljivo, a značaj upravo ustanove vukovarske  bolnice prilikom agresije na Vukovar je stožeran za herojstva koja su činili hrvatski branitelji odupirući se tri mjeseca napadima nadmoćnog srpskog neprijatelja.

Kako ova ustanova ove godine obilježava i 160 godina djelovanja i svojega osnutka odluka organizatora projekta o mjestu darovanja likovnih radova  bila je laka i neupitna.

Foto: Peski-Art Đurđevac