Udruga Peski-Art: manifestacija Podravina svome generalu ove godine u online izdanju


Petak, 13. studenoga 2020.

Kao što je uobičajeno, Udruga Peski-Art Đurđevac slijedom svojeg opredjeljenja evociranja vrijednosti Domovinskog rata i doprinosa hrvatskih branitelja i svojega sugrađanina i heroja Domovinskog rata generala Mladena Markača hrvatskoj slobodi. Tako i ove godine obilježava značajne datume novije hrvatske povijesti, a posebice 16. studenoga na koji datum je 2012. godine donesena oslobađajuća presuda za hrvatske generale u Haagu.

Obilježavanje je započeto 10. listopada 2020. godine u Đurđevcu u Društvenom domu Mladen Markač kada je pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja RH, Koprivničko-križevačke županije i Grada Đurđevca održana 8. likovna radionica Peski-Art 2020. Đurđevac. Tada se sastalo pedesetak likovnih stvaratelja iz osam hrvatskih županija kako bi stvarali likovne radove, a koji su namijenjeni za darovanje Općoj bolnici Gospić kao jednoj od ratnih bolnica u Domovinskom ratu. Namjera organizatora je prirediti izložbu nastalih radova te njom i prigodnim programom obilježiti osmu godišnjicu važnog datuma novije hrvatske povijesti 16.11., izricanja oslobađajuće presude hrvatskim generalima u Haagu, a u čast generala Mladena Markača.

Organizatori su likovne radove opremili (uramili), stručno obradili (povjesničar umjetnosti prof. Franjo Horvat) te tiskali prigodni katalog izložbe i sve pripremili za svečanu izložbu Podravina svojemu Generalu. No, s obzirom na situaciju sa epidemijom bolesti Covid-19 i sukladno mjerama i preporukama Stožera civilne zaštite ove godine, nažalost, neće se moći organizirati svečana izložba u fizičkom smislu.

No, kako bi se, sukladno situaciji, ipak primjereno obilježilo značajne datume novije hrvatske povijesti, a naročito datum oslobađajuće presude u Haagu, Udruga Peski-Art Đurđevac će svečanu izložbu održati u ONLINE izdanju na način da će izraditi video prezentaciju izložbe likovnih radova i objaviti je 16. studenoga 2020. na internetu na youtube kanalu i na taj način učiniti je dostupnom za pregled široj javnosti.

Udruga će, dakako, likovne radove, kako je i predviđeno darovati Općoj bolnici Gospić, a primopredaju će organizirati u dogovoru sa bolnicom u Gospiću kad se za to steknu uvjeti i popravi epidemiološka situacija.