Stručna ekskurzija: članovi Udruge vinogradara i voćara Đurđevac posjetili Vojvodinu


Utorak, 20. kolovoza 2019.

Autobus je bio premali za sve članove Udruge vinogradara i voćara Đurđevac koji su željeli sudjelovati na dvodnevnoj stručnoj ekskurziji u Vojvodinu, 17. i 18. kolovoza 2019.

S ciljem upoznavanja novih vinogradarskih krajeva te tradicije i načina života bunjevačkih Hrvata, pedesetak članova Udruge posjetilo je grad salaša, fijakera, zelenila i arhitekture – grad Sombor.

Nakon smještaja po salašima Tavankutskih bunjevačkih Hrvata, posjećena je Vinarija Bogdan koja objedinjuje specifičnost i tradiciju Palićkog vinogorja sa najsavremenijom francuskom tehnologijom, a nosi ime po poznatom subotičkom pjevaču starogradskih pjesama, Zvonku Bogdanu.

Nakon odlične večere sa Tavankutskim tamburašima, pod vodstvom stručnog vodiča izletnici su se slijedeći dan uputili u razgledavanje Subotice, najsjevernijeg grada Srbije i drugog najvećeg urbanog naselja Vojvodine koje se proteže između Dunava i Tise i tradicionalno je bačko središte većinske mađarske zajednice. Posjećeno je slikovito jezero Palić nakon čega se krenulo put slijedeće vinarije, Vinarije Tonković gdje je između ostalih vina, kušana njihova čuvena kadarka.

Uz zahvalu domaćinu, Hrvatskom kulturno-prosvjetnom društvu Matija Gubec iz Tavankuta, članovi Udruge vinogradara i voćara Đurđevac  u kasnim noćnim satima sigurno su se vratili u domovinu da prionu pripremama za predstojeće Bartolovo i naravno berbu.