Aktivnosti Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Đurđevac


Ponedjeljak, 22. rujna 2014.

Predsjednica Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Đurđevac Kristinka Štefan sudjelovala je u srijedu, 17. rujna 2014. godine na savjetovanju posvećenom novom Zakonu o udrugama, a koje je organizirano u Kristalnoj dvorani zagrebačkog hotela Westin u organizaciji časopisa Udruga.hr. Na savjetovanju se okupilo više od 500 predsjednika/ica i djelatnika udruga iz cijele Hrvatske. Cilj ovog savjetovanja bio je upoznati predsjednike/ice i djelatnike udruga s njihovim pravnim obavezama i mogućnostima te načinima unaprjeđenja i olakšanja vlastitog poslovanja, a vezano za novi Zakon o udrugama koji je donesen 06. lipnja na 13. sjednici Hrvatskog sabora i stupa na snagu 01. listopada.

Savjetovanje je otvorila Sandra Mihelčić, direktorica Business Media Group-e, izdavača časopisa Udruga.hr, a predavači su bili Vesna Lendić Kasalo, zamjenica ravnatelja Vladinog ureda za udruge, Igor Milinović, porezni stručnjak i glavni urednik časopisa Udruga.hr, Božo PrelevićMarija Butković, pravni stručnjaci, autori časopisa Udruga.hr. Tijekom savjetovanja predavači su dali na desetke konkretnih odgovora iz područja primjene novog Zakona o udrugama, a s ciljem što jasnijeg i razumljivijeg prezentiranja problematike vezano uz zakonsko poslovanje udruga.

Ujedno su članovi naše Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Đurđevac sudjelovali na trodnevnom kampu u Tuheljskim toplicama od 18. do 20. rujna pod nazivom „Kvalitetna edukacija udruga - Put u nove izazove“, a u okviru odobrenog programa Ministarstva socijalne politike i mladih. Polaznici Kampa iz naše Udruge bili su korisnici Robert Grčić, Željka Šiptar, Jelena Potkonjak i Vanja Stojanović u pratnji roditelja.

Isto tako, u okviru odobrenog programa Ministarstva socijalne politike i mladih „Klub Mali princ“, u prostoru Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Đurđevac od 18. do 20. rujna održana je trodnevna edukacija „Komunikacijske vještine i timski rad za pružanje podrške odraslim osobama s intelektualnim teškoćama“ namijenjena osobama koje su uključene u neposredan rad s osobama s intelektualnim teškoćama, a s ciljem unapređenja vještina u svakodnevnom pristupu osobama s intelektualnim teškoćama i razvijanja kvalitetne podrške koju pružaju. Predavač je bio Darko Kobetić, prof. reh., direktor Centra znanja PROFECTUS. Polaznice edukacije su bile predsjednica Udruge Kristinka Štefan, zaposlenice Udruge Ksenija Grgičin, Mateja Kolar, Lara Frančina, Vlatka Koser i Maja Mikuldaš, suradnice na projektima Sanja Flajs Vidaković i Petra Sobota, te volonterke Vanesa Kovačić i Nikolina Bezić. Tijekom edukacije polaznice su stekle teorijska i praktična znanja o timskom pristupu u radu s osobama s osobama s intelektualnim teškoćama kao i o specifičnostima komunikacije u kontekstu socijalnog modela i modela ljudskih prava.