Upoznajmo utvrdu Stari grad kroz nove fotografije i sadržaje: nova publikacija prezentirana na HRT-u


Utorak, 26. siječnja 2021.

Muzej Grada Đurđevca kraj 2020. godine, nakon višemjesečnog rada, okrunio je izdavanjem edukativne publikacije temeljem odobrenog projekta Upoznajmo utvrdu Stari grad sufinanciranog od strane Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Đurđevca.

Sadržaj publikacije je temeljen na povijesnim podacima najvećim dijelom iz Konzervatorske studije popraćen je zanimljivim fotozapisima.

O publikaciji i utvrdi Stari grad Đurđevac – spomeniku kulture Republike Hrvatske, te njezinom značenju i revitalizaciji, te brizi o kulturnoj baštini HRT je snimio prilog za emisiju POZITIVNO. Ravnateljica Muzeja Edita Janković Hapavel bila je i gost emisije Podravska periska Podravskog radija.

Prema riječima ravnateljice muzeja, ujedno i autorice teksta, muzejske djelatnice radile su na osmišljavanju publikacije želeći da sukladno odobrenim sredstvima, ona bude čitateljima zanimljiva, edukativna, ali istovremeno i sažeta gdje se isprepliću tekstualni sadržaji upotpunjeni fotografijama.

Po prvi puta napravljena je 3D vizualizacija utvrde, a pojedini podaci su po prvi puta publicirani u ovakvom tipu publikacije kao npr. oni koji se odnose na vrijeme osmanskih osvajanja, broj vojnika, naoružanje, stanje utvrde i tako dalje, a čiji su izvor su najvećim dijelom Konzervatorske studije iz 1985.godine

Obuhvaćeni su i današnji sadržaji u muzeju – galerijski, te Interpretacijski centar Picokijade s izdvojenim opisima pojedinih tema – ženske i muške nošnje, oglavlja, te nezaobilaznom Legendom o Picokima- nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske. U dio projekta bila je uključena je i Osnovna škola Đurđevac, nastavnik likovne kulture Zoran Vidaković, te učenici koji su temeljem naučenog o utvrdi, te fotografija, sami oslikali pojedine detalje.

Izdana publikacija vrijedan  je doprinos povijesnom, kulturološkom i turističkom sagledavanju značenja utvrde Stari grad, kao i promocija samog Grada Đurđevca. Ona je istovremeno svjedoči o brizi i zalaganju lokalne zajednice, prvenstveno grada kako se njezin život može nastaviti dalje uz adekvatne sadržaje, inovativnosti u njezinoj prezentaciji, zaključila je Edita Janković Hapavel.