Uspješna međunarodna suradnja škola


Utorak, 26. rujna 2017.

U sklopu projekta Bilo kuda – Hrvati svuda financiranoga sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske u iznosu 18.775,00 kn učenici Osnovne škole Grgura Karlovčana sudjelovali su u dvodnevnim kulturnim i sportskim aktivnostima zajedno s učenicima Osnovne škole Mihovila Nakovića u mađarskom gradu Koljnofu.

Tako je prvi dan, nakon upoznavanja i pozdravnog govora ravnateljice škole Ágnes Sárközi, bio obilježen zajedničkim sportskim aktivnostima iz obje škole koje su predvodili nastavnici tjelesne i zdravstvene kulture Biserka Brindza i Ivan Đuroci. Zatim su učenici imali priliku poslušati predavanje Franje Pajrića, predsjednika Udruge gradišćanskih Hrvata „Hrvati“ tijekom kojeg im je predstavio život, povijest i kulturnu baštinu gradišćanskih Hrvata, a posjetili su i Etnomemorijalni centar. Djelatnici OŠ Mihovila Nakovića dodatno su priredili iznenađenje za učenike i učenice OŠ Grgura Karlovčana pripremivši zabavni program uz karaoke kako bi se djeca neformalno družila i još bolje međusobno upoznala.

Drugi dan učenici obiju škola priredili su kulturni program te naizmjence održali nekoliko točaka kojima su predstavili tradicionalne hrvatske pjesme i plesove. Članice folklornog sastava Osnovne škole Grgura Karlovčana koje je vodila učiteljica Monika Rupčić otpjevale su i pjesmu gradišćanskih Hrvata kao zahvalu za gostoprimstvo. Organiziran im je posjet i razgledavanje grada Soprona gdje su imali priliku vidjeti gradske zidine, vatrogasni toranj, jantarsku cestu, Hrvatski kulturni centar, gradski vidikovac, kuću kralja Matije Korvina i druge znamenitosti grada.

Projektom je ostvarena razmjena iskustva između dviju škola, gdje su se nastavnici i učenici međusobno upoznali i motivirali na daljnju suradnju. Također, nastavnici su informirani o obrazovnim modelima u Mađarskoj i Hrvatskoj, a učenici su se međusobno upoznali i povezali putem zajedničkih aktivnosti i druženja.