Ususret blagdanima: Osnovna škola Đurđevac objavila Božićnu pjesmaricu koju je pripremila učiteljica Kristina Benko Markovica


Srijeda, 23. prosinca 2020.

U želji i nastojanju za uključivanjem učenika u aktivno muziciranje na nastavi Glazbene kulture i izvannastavnim aktivnostima, u izdanju Osnovne škole Đurđevac nastala je kreativna Božićna pjesmarica. Pjesmaricu je pripremila Kristina Benko Markovica, učiteljica glazbene kulture.

Specifičnost izdanja je šarena partitura za sviranje boomwhackers štapovima. Učenici su na nastavi svakodnevno svirali prema pripremljenoj pjesmarici, a poseban značaj su dali učenici i učenice pjevačkog zbora. Svojim su likovnim stvaranjem povezali i opisali naslove pjesama i ti se crteži nalaze objavljeni u pjesmarici. Repertoar pjesmarice prati  razdoblje od blagdana Svetog Nikole pa sve do Sveta tri kralja. Pojedini napjevi pripremljeni su dvoglasno te se mogu koristiti za zborske nastupe. Prema vrsti glazbe naglasak je stavljen na Hrvatski crkveni kantual zatim slijede tradicijske pjesme koje u svojoj melodici donose atmosferu krajolika s kojim su  neposredno stopljene i autentično donesene. Jedan manji dio pjesama obuhvaća autorske pjesme. Pjesmaricu su podržali savjetnici Agencije za odgoj i obrazovanje.

Ovim se putem učiteljica Benko Markovica zahvaljuje ravnatelju i mentoru Danijelu Domišljanoviću te kolegama Zoranu Vidakoviću, Nataši Švaco, Maji Šalamon Nemet i Antoneli Carek na individualnim i stručnim savjetima.