Večer đurđevačke kulture u Ljubljani


Ponedjeljak, 11. svibnja 2015.

«Đurđevac – Biser Podravine», Večer đurđevačke kulture u Ljubljani, naziv je koncerta u slovenskom hramu kulturnih događanja, Cankarjevu domu u Ljubljani, održanog 9. svibnja 2015. u 18 sati.

Plod je to višegodišnjeg druženja s članovima Puta prijateljstva, biciklističke karavane «Ljubljana- Vukovar», koja se više godina zaustavlja upravo u našem gradu  25.lipnja. Upravo ti susreti bili su povod da Hrvatsko društvo Ljubljana bude glavni organizator ovako prestižnog ugošćavanja KUD-a Petar Preradović, Udruge Sv. Jurja i Udruge cimbalista uz koordinaciju Turističke zajednice Grada Đurđevca  i Maria Fučka.

«Dobra večer dobri ljudi», narodnom pjesmom iz Podravine, na svečani način izražena je zahvalnost svima koji su se došli pokloniti  đurđevačkoj kulturi. Napose bi trebalo zahvaliti toplom gostoprimstvu i velikom angažmanu domaćina, posebno gospodina Petra Antunovića, predsjednika Hrvatskog društva Ljubljana, Milana Pavelića.

Pod umjetničkim vodstvom prof. Kristine Benko Markovica, koja je ujedno predstavljala grad i kao zamjenica gradonačelnika Grada Đurđevca, priređen je bogati folklorni program plesova te nastup ženskog vokalnog sastava Đurđevčice uz tamburašku sekciju KUD-a Petar Preradović.

U večeri đurđevačke kulture nastupila je i Udruga cimbalista pod vodstvom Marijana Fučka, uz nastup Lucije Kolarević i Tomislava Zvonara, a na kraju  je  Udruga Sveti Juraj po prvi put uživo izvela  Legendu o Picokima uz legendarnog Željka Kožarića  u ulozi kapetana grada koji je ujedno, uz Katicu Pavković Špiranec, bio i voditelj kulturnog dijela programa.  Bio je to poseban doživljaj za uvažene gledatelje kojem su uz gradonačelnika Grada Đurđevca Željka Lackovića i njegovu suprugu nazočili i uvaženi predstavnici kulturnih i turističkih institucija, Božo Divnik, počasni konzul RH u Sloveniji, Azra Popović, zamjenica veleposlanika BiH u Sloveniji, Božena Leš, ministrica savjetnica u Veleposlanstvu RH u Republici Sloveniji, te Goran Blažić, direktor predstavništava Hrvatskih turističkih zajednica u Sloveniji te Krešimir Žagar, gradonačelnik grada Našica. Nakon kulturnog programa, razmijenjeni su i prigodni pokloni.

Nakon održanog programa, Hrvatsko društvo Ljubljana priredilo je  svečani domjenak u prostorima Cankarjevog doma. To je prilika uspostave nove suradnje s  pojedincima i udrugama dvaju gradova na području kulture i turizma, što je istaknula ravnateljica Muzeja Grada Đurđevca Edita Janković Hapavel. Uz otvoreni poziv od strane gradonačelnika Grada Đurđevca da to bude već uskoro, uvaženi gosti pozvani su i na Picokijadu.

Od petka uveče, po dolasku, Đurđevčanima je upriličena dobordošlica i priređeni su im zanimljivi kulturni sadržaji uz izniman angažman domaćina. Od odlaska u najveći muzej piva u Europi, novu  pivnicu, razgledavanje grada, do nedjeljnog susreta s gradonačelnikom Ljubljane, Zoranom Jankovićem, kojem je u vrlo srdačnom susretu s Gradonačelnikom Grada Đurđevca i svima nazočnima, uz govor kapetana Grada, kostimiranim glavnim likovima iz Picokijade i predstavnicima KUD-a Petar Preradović, uručen simbol Grada Đurđevca - pijetao. Nakon susreta, počašćeni od gradonačelnika Ljubljane, nazočni su se uputili u posjet ljubljanskom Starom gradu.

Uz izuzetni angažman domaćina i uz sportski duh koji povezuje Sloveniju i Hrvatsku kroz put prijateljstva, ovo je bila prilika da se prijateljstvo proširi i otvori nove putove suradnje i prijateljstva.

Našim dragim prijateljima, Hrvatskom društvu Ljubljana, velika hvala na srdačnoj dobordošlici i ukazanoj prilici da budemo dio kulture u Cankarjevu domu.