Velika zainteresiranost posjetitelja za ponudu Muzeja grada Đurđevca


Subota, 23. svibnja 2015.

Čak ni velika kiša i tmurno vrijeme ovih dana nije spriječilo velik broj posjetitelja da dođu u Muzej Grada Đurđevca. U posljednja dva dana posjetilo nas je čak četiri razreda OŠ Grgura Karlovčana iz Đurđevca, učenici nižih razreda Osnovne škole Molve, skupina umiovljenika s Pučkog otvorenog učilišta u Zagrebu, skupina učenika Osnovne škole Štrigova, Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom (za koje smo već spomenuli kako su naši najvjerniji posjetitelji) ,skupina studentata lovstva iz Novog Sada i nekoliko posjetitelja iz inozemstva, dakle gotovo tri stotine znatiželjnih učenika, umirovljenika, studenata i turista.

Svima je zajedničko da su Muzej Grada Đurđevca posjetili u želji da nešto novo nauče i dožive. Učenici iz OŠ iz Đurđevca došli su naučiti nešto o muzejima i njihovoj ulozi u društvu, budući da smo nedavno obilježili Međunarodni dan Muzeja. Učenici iz OŠ Molve došli su upoznati najreprezentativniji spomenik Đurđevca, grada iz županije u kojoj žive. S Pučkog otvorenog učilišta koje se bavi obrazovanjem za odrasle, u sklopu kolegija Arheologija, posjetili su nas umirovljenici koji proučavaju najznamenitije arheološke spomenike ovog područja. Muzej i utvrda Stari grad tako se ponovno pokazao vrlo privlačnim odredištem za različite profile korisnika.

Uz stalni postav hrvatskog slikarstva 19. i 20. stoljeća, posjetitelje je posebno oduševila i nedavno otvorena izložba „Slikomon“  na kojoj su izloženi radovi akademskih umjetnika i studenata s Odsjeka za restauraciju i konzervaciju na zagrebačkoj ALU. Riječ je o kopijama djela starih majstora, ali i interpretacijama i studijskim kopijama svjetski poznatih djela. Izložba je privlačna i nižim uzrastima jer uz nju mogu naučiti što su restauratori i konzervatori, kojim se poslovima bave i koja je njihova uloga u muzejima.