Vinogradari i vinari proslavili Vincekovo na Čepelovečkom bregu


Nedjelja, 21. siječnja 2018.

Nakon što su proslavili imendan svetog Martina, vinogradari i vinari ovaj vikend su u organizaciji Udruge vinogradara i voćara Đurđevac i Turističke zajednice obilježili Vincekovo.

Vincekovo označava novu vinogradarsku godinu i drevni je običaj toga dana ići po prvi put u novoj godini u pohode vinogradu. Uz prigodni obred i glazbeni program posjetitelji su mogli uživati u mladim vinima i bogatoj gastro ponudi.

Za tu svečanu prigodu, vinogradari su se okupili na Čepelovečkom bregu  u klijeti Darka Odobašića. Na gotovo proljetnom suncu uz voditelja ceremonijala Matiju Vogrinčića orezala se loza, objesili suhomesnati proizvodi, zalio trs svojim plodom - vinom i zazvao blagoslov za rodnu i plodnu novu vinogradarsku godinu.

–Naš kraj je poznat po brojnim vinogradima, a naši vinari proizvode vrhunska vina svake godine i vjerujem da će tako biti i ove godine – rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Uz stotinjak članova domaće Udruge vinogradara na proslavu Vincekovog su došli i vinogradari iz mađarskog gradića Csurga te svi zajedno uz tamburaše Žuti kamen uživali u druženju do kasnih večernjih sati.