Voditelji i članovi KUD-a Petar Preradović sudjelovali na Zimskoj školi folklora


Ponedjeljak, 14. siječnja 2019.

U organizaciji Hrvatske matice iseljenika u Koprivnici je održana Zimska škola folklora na kojoj su sudjelovali voditelji i članovi KUD-a Petar Preradović.

Program škole završio je sa svečanim završnim koncertom Zimske škole foklora gdje su istaknuto mjesto imali predstavnici Đurđevca: voditeljica folklorne i dječje sekcije KUD-a Petar Preradović te voditeljica folklorne skupine OŠ Grgura Karlovčana Đurđevac, Monika Rupčić te plesači Lucija Lenardić i Dorian Rupčić. Među predavačima je istaknuto mjesto imala voditeljica vokalno-plesnog ansambla i koreografkinja prof. Kristina Benko Markovica koja je održala predavanja Narodne pjesme jadranskog područja.

Ove godine u sklopu Škole okupilo se 80-ak sudionika iz Amerike i Australije te brojnih europskih zemalja. Ove zime podučavale su se nošnje, pjesme i glazbala (tambure i tradicijska) hrvatskoga jadranskog područja: plesovi i glazba otoka Krka, Cresa, Raba, Paga, Silbe, Splita, Trogira, Kaštela, Čiova, Makarskog primorja, otoka Šolte, Brača i Hvara, Korčule, Mljeta i Lastova, poluotoka Pelješca, Dubrovačkog primorja, Konavala, Župe dubrovačke, Rijeke dubrovačke, doline Neretve, Dubrovačke kontradance te plesovi šibenskoga uzmorja i otoka.

U dvorani Doma mladih u Koprivnici, u subotu 12. siječnja, održan je i završni koncert zimskog ciklusa škole Hrvatskog folklora.

Škola je ponajprije namijenjena obrazovanju voditelja i članova hrvatskih folklornih i tamburaških sastava  u hrvatskom iseljeništvu, ali okuplja sve ljubitelje hrvatskoga folklora iz cijeloga svijeta, a njeno pohađanje i polaganje ispita jedan su od kriterija za stjecanje statusa  u Hrvatskom društvu folklornih koreografa i voditelja.