Voditelji i članovi KUD-a Petar Preradović sudjelovali na Zimskoj školi folklora


Ponedjeljak, 15. siječnja 2018.

U organizaciji Hrvatske matice iseljenika u Koprivnici je održana Zimska škola folklora na kojoj su sudjelovali voditelji i članovi KUD-a Petar Preradović.

Program škole završio je sa svečanim završnim koncertom Zimske škole foklora gdje su istaknuto mjesto imali predstavnici Đurđevca: voditeljica folklorne i dječje sekcije KUD-a Petar Preradović te voditeljica folklorne skupine OŠ Grgura Karlovčana Đurđevac, Monika Rupčić te plesači Lucija Lenardić i Dorian Rupčić. Među predavačima je istaknuto mjesto imala voditeljica vokalno-plesnog ansambla i koreografkinja prof. Kristina Benko Markovica  koja je održala predavanja Narodne pjesme alpskog područja.

U dvorani Domoljub u Koprivnici u petak je održan završni koncert zimskog ciklusa škole Hrvatskog folklora, a polaznici su tom prigodom pokazali sve što su naučili o plesovima, nošnjama, pjesmama i glazbalima hrvatskoga alpskog područja, koje uključuje sjeverozapadnu Hrvatsku i Istru.

Uspješno završenu školu i novostečena znanja voditelji će primjenjivati u svom radu, a to je jamstvo da će se tradicija i kulturna baština očuvati na pravi način i dalje prenositi na mlade naraštaje.

Svrha organiziranja Zimske škole je očuvanje, jačanje i promicanje hrvatske tradicijske kulture i hrvatskog nacionalnog i etničkog identiteta u hrvatskom iseljeništvu te među pripadnicima hrvatskih zajednica izvan domovine.

Škola je ponajprije namijenjena obrazovanju voditelja i članova hrvatskih folklornih i tamburaških sastava  u hrvatskom iseljeništvu, ali okuplja sve ljubitelje hrvatskoga folklora iz cijeloga svijeta, a njeno pohađanje i polaganje ispita jedan su od kriterija za stjecanje statusa  u Hrvatskom društvu folklornih koreografa i voditelja.