Vrtić Maslačak: gmazovi i vodozmci oduševili Jagodice


Subota, 21. svibnja 2022.

Odgojiteljice Dječjeg vrtića Maslačak iz odgojne skupine Jagodice, vođene interesom djece za vodozemcima i gmazovima odlučile su ih iznenaditi izletom u prirodu i traženjem ovih malih životinjica.

Vrtićarci su prošetali do obližnjeg kanala u nadi da će vidjeti kojeg punoglavca ili žabu, a u suradnji s odgojiteljicom Dianom imali su prilike udomiti žive guštere i prepariranog aligatora. Kroz poticajne fotografije i enciklopedije djeca su naučila sve o njima i njihovom životu. Iako su gmazovi i vodozemci najčešće neprivlačnog i odbojnog izgleda, djeca su kroz ove aktivnosti razvila pozitivan odnos prema tim životinjama te naučili da ima i zaštićenih vrsta kao što su; gatalinka, livadna smeđa žaba, čovječja ribica….

Ovom prilikom za svoje nove životinjske goste naučili su i pjesmicu Rega, rega. Od mnoštvo ponuđenih stolno – manipulativnih igara, djeca su najviše interesa pokazala za društveno – natjecateljskom igrom „žabe skaču“ te na taj način razvijale sposobnost za suradnjom, dogovorom i samokontrolom. Raznim likovnim i tehnikama stvorili su brojna umjetnička dijela kao što su; žabe od papirnatih tanjura, zmije od papira te zajednički rad – velika anakonda.

Senzorna kutija „bara“ potaknula je djecu na igranje simboličkih igara. Ovim aktivnostima kroz tjedan Jagodice su obilježile su Dan žaba.