Vrtićarci družionicom obilježili 13. obljetnicu smrti Ivana Lackovića Croate


Utorak, 29. kolovoza 2017.

U potkrovlju utvrde Stari grad nalazi se vrijedna Donacija Ivana Lackovića Croate koja broji oko sto šezdeset djela koja čine stalni postav Muzeja.

Od 1997. kada je stalni postav otvoren za javnost pa do danas, muzej su posjetili mnogi hrvatski i inozemni gosti, kulturnjaci te ljubitelji umjetnosti, a također je nezaobilazno mjesto i mnogim grupama posjetitelja od predškolskog uzrasta pa sve do umirovljenika.

Muzej Grada Đurđevca tijekom godine organizira i brojne tematske radionice te ljetne družionice kako bi na taj način djeci približio umjetnost, ali i Lackovićevu misiju da umjetnost bude pristupačna svima. Upravo je s tom nakanom, danas, 29. kolovoza na 13. obljetnicu umjetnikove smrti održana radionica pod nazivom Pričamo o slikama iz Donacije Ivana Lackovića Croate na kojoj su sudjelovala djeca iz Dječjeg vrtića Maslačak iz Đurđevca.

Djeca su se upoznala s likovnim stvaralaštvom Ivana Lackovića Croate, te su naučila zašto se organiziraju izložbe, te na koji način promatrati umjetničko djelo. Nakon kratkoga uvoda djeca su slagala puzzle napravljene na temelju nekoliko slika iz donacije, a na kraju su samostalno tražili slike koje su postavljene u stalnom postavu.

Grad Đurđevac uistinu zaslužuje kvalifikaciju umjetničkog središta Podravine, a Muzej Grada Đurđevca naziv „malog podravskog Louvrea“.


O Ivanu Lackoviću Croati:

Slikar, intelektualac, domoljub, kolekcionar i filantrop, Ivan Lacković Croata bio je jedan od najznačajnijih predstavnika hrvatskog naivnog slikarstva te aktivni sudionik svih likovnih zbivanja u drugoj polovici XX. stoljeća. Svoju ljubav prema rodnom zavičaju – Podravini, Ivan Lacković Croata pretakao je na slikarska platna na kojima su podravske ravnice, brjegovi, vinogradi, šume te ljudi u povorkama slikani virtuoznom vještinom. Njegove su slike i crteži poetizirani, pomalo sneni i bajkoviti, ali iskreni i autentični. Upravo su te osobine, iskrenost i dobronamjernost odlike istinskih velikana kakav je i bio Ivan Lacković Croata koji je svoju kolekciju umjetnina nesebično donirao gradu Đurđevcu, mjestu koje je prepoznao kao najprikladniju riznicu za čuvanje svog vrijednog umjetničkog blaga. Lacković je tijekom života sakupio uistinu pozamašan broj od preko dvije tisuće umjetnina: slika, skulptura, grafika i crteža te uporabnih predmeta i tekstilnih rukotvorina iz Hrvatske, ali i svijeta.