Vrtićarci iz odgojne skupne Pčelice i Leptirići dobili novi centar knjižnice


Petak, 4. prosinca 2020.

U sklopu projekta Čitanjem protiv ekrana u Dječjem vrtiću Maslačak odgojiteljice su za male vrtićarce iz dječje odgojne skupine Leptirići i Pčelice oformile novi centar nazvan Knjižnica.

Djeca su već prvi dan pokazala veliki interes za simboličku igru u novom centru. Zajedničkim dogovaranjem, djeca se izmjenjuju u ulogama knjižničara ili knjižničarke, međusobno si pomažu oko pronalaska knjiga, oko pisanja slova na računalu i sl. te na taj način razvijaju svoje socijalne vještine. Djeca su vrlo brzo savladala pravila ponašanja u knjižnici.  U ulozi knjižničara, djeca su pisala naziv slikovnice, ime djeteta u Word dokumentu te se na taj način upoznala s novim načinom rada na računalu.

Odgojiteljice su s djecom izradile članske iskaznice za knjižnicu, straničnike, oznake za knjižničara/knjižničarku. Zajedno su pročitali slikovnice Kako je zeko zavolio knjižnicu, Vuk koji nije volio čitati, Vuk koji je zalutao u zemlju bajki čime se nastoji utjecati na razvoj mašte, pažnje i ljubavi prema čitanju.

U stolno manipulativnom centru igrale su se razne igre za poticanje predčitalačkih vještina. Zbog epidemiološke situacije nismo bili u mogućnosti grupno posjetiti Gradsku knjižnicu, stoga su potaknuli roditelje da ju posjete sa svojim djetetom i posude neku od zanimljivih priča i slikovnica.