Vrtićarci u istraživanju vjetra: izgradili kućice prema priči o tri praščića


Utorak, 19. veljače 2019.

Kako uhvatiti vjetar? Kako ga naslikati? Prikrao se iznenada, savio grane drveća…On je nevidljiv, ali mi vidimo njegove igre…takav je vjetar! Ovim uvodom dečja skupina Leptirići krenula je u istraživanje vjetra.

Svakodnevnim bilježenjem vremena u kalendar, djeca su uočavala promjene vremena i posebno se radovala kad je puhao vjetar i savijao grane drveća. Potaknute dječjim interesom, odgojiteljice su odlučile organizirati aktivnosti na tu temu.

Djeca su istraživala vjetar stvarajući ga – otpuhivali su razne predmete, stvarali topao i hladan zrak-pokušali uhvatiti vjetar, likovno se izražavala (temperama su slikali puhanje vjetra, slamkama su otpuhivali boju na papiru), tjelesnim vježbanjem stvarali vjetar (puhanje vjetra, njihanje grana, igra „Ja sam vjetar jak“). Proučavali su  slike i slikopriče o vjetru, pjevali o vjetru, slušali zvukove vjetra koji šumi, fućka, huči…od pedagoški neoblikovanog materijala izrađivali su vjetrokaze, zmajeve i kućice od Tri praščića koje ovaj put vuk nije uspio otpuhati.

Djeca su vrlo rado sudjelovala u svim aktivnostima te su kroz igru i radionice razvijala svoju prirodnu potrebu za istraživanjem i znatiželju.