Za bolje sutra: članice Udruge Mali princ upoznale se s ljekovitim biljem i sudjelovale na radionici oslikavanja svile


Ponedjeljak, 14. rujna 2020.

Uzgojem lavande i smilja prije nekoliko godina krenula je Katarina Pavlović, a sudionice projekta u sklopu stručnog putovanja „Za bolje sutra“ posjetile su njezino imanje u Čepelovcu. Od lavande gospođa Katarina izrađuje razne proizvode, najviše sapune i mirisne vrećice.

Kako je tlo dobro za lavandu, vlasnica ovog OPG-a odlučila se i za sadnju smilja pa ih je upoznala s blagodatima ove biljke. To je samoniklo bilje koja raste na sunčanim kamenjarima, visoka do 60 cm, uskih listića i žutih cvjetova, a obično cvate u svibnju i lipnju. U tradicionalnom travarstvu upotrebljavalo se za tretiranje astme, migrene, jetrenih tegoba i kožnih oboljenja.

U ovom obilasku pridružila im se Katarina Gazdović iz Savjetodavne službe koja je sa njima obišla sve začinsko i aromatično bilje i ispričala im sve o eko proizvodnji u Podravini. Uz lavandu i smilje, na OPG-u su vidjele majčinu dušicu, origano, kadulju, sljez,… Osim stručnog putovanja, sudionice projekta sudjelovale su na kreativnoj radionici oslikavanja svila pod vodstvom Slavice Vitković. Na radionicama su nastale predivne ogrlice od svile i slike anđela.

Svi radovi nastali na radionicama, njih 32 planiranih, bit će izloženi na završnoj konferenciji.

Osnovne informacije o projektu:

  • Naziv projekta:„Za bolje sutra“, UP.02.1.1.06.0090
  • Naziv korisnika:Udruga osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji „Mali princ“
  • Partneri: Grad Đurđevac i Centar za socijalnu skrb Đurđevac
  • Razdoblje provedbe projekta:21.10.2019.-21.04.2021. godine
  • Ukupna vrijednost projekta:440.438,23 kn
  •  EU sufinanciranje:440.438,23 kuna  iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., Poziv: Podrška socijalnom uključivanju i zapošljavanju marginaliziranih skupina

Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost Udruge osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji „Mali princ“.