Zagrizi književnost


Četvrtak, 24. travnja 2014.

U Gradskoj knjižnici Đurđevac, a u sklopu proslave Dana Grada, postavljene su dvije izložbe. Izložba umjetničkih fotografija Starog grada koje je Knjižnica prije desetak godina primila na poklon te izložba građe iz zavičajne zbirke.

Tako su građani imali priliku razgledati foto uratke 9 autora – Krunoslava Heidlera, Siniše Milašinovića, Željka  Cara, Zdravka  Šabarića, Josipa  Tomice, Josipa  Švace, Ante Lončarića, Božice Radinović,  Anette Fleck  - koji su Knjižnici ustupili čak 16 autorskih fotografija.

Iz zavičajne zbirke izloženi su neki od najstarijih dokumenta o našem gradu koje knjižnica čuva, ali i novija djela Đurđevčana i o Đurđevcu, kao i doktorske disertacije koje također čine dio zavičajne zbirke.

Na dječjem odjelu mnoštvo djece i roditelja je još jednom uživalo u predstavi Šegrt Hlapić koju izvode naši mali korisnici, dok su na studijskom odjelu o Ani Karenjinoj i drugim fatalnim ženama u književnosti prezentirale Knjigoljupke – učenice Gimnazije i Strukovne škole Đurđevac.

Kako se istog datuma – 23. travnja u cijelom svijetu obilježava i Noć knjige, knjižnično slavlje je dodatno zaslađeno degustacijom slastica iz književnih djela i inspiriranih književnim djelima. Tako se u Knjižnici mogao pojesti kolačić kakav je pojela Alica u Zemlji čudesa, rahat lokum kakav je začarala Snježna kraljica u knjizi Lav, vještica i ormar. Magdini paprenjaci prema Šenoinom Zlatarevom zlatu, i još mnogo toga…