Započela arheološka iskapanja oko utvrde Stari grad


Srijeda, 3. lipnja 2015.

U ponedjeljak 1. lipnja počela su arheološka iskapanja oko utvrde Stari grad. Radove provodi tvrtka Omega engineering d.o.o, a voditelji tima su Nikolina Drašković iz Zagreba i Josip Jagić iz Kloštra Podravskog. Uz arheologe, u radovima sudjeluje i desetak radnika i volontera, među kojima je i student arheologije Filip Vukres.
Arheološka istraživanja (u vrijednosti od 91.250 kuna) nastavak su djelomično završenih istraživanja iz 1986. godine, a sufinancirana su iz sredstava grada Đurđevca i Ministarstva kulture.

Cilj je zaokružiti istraživanje istočnog bedema i kružne ugaone kule. Na trima mjestima otvorene su sonde, očišćen je najočuvaniji i najistaknutiji dio južnog bedema, a daljnji tijek istraživanja sigurno će dovesti do novih saznanja i otkrića.
Svrha tog istraživačkog projekta prikupljanje je podataka potrebnih za planiranje i projektiranje revitalizacije Starog grada s branič kulama, opkopima, gradskim vratima i krajobraznim uređenjem, koje je isto tako ugovoreno i čija je izrada projektno-tehničke dokumentacije (vrijedne 225.000,00 kuna) u tijeku.