Započele jezične igre u Gradskoj knjižnici Đurđevac


Srijeda, 20. listopada 2021.

U Gradskoj knjižnici Đurđevac održana je prva radionica jezičnih igara 2021. na bugarskom jeziku, koju je vodila Aneta Penzar.

Učenike trećih razreda Osnovne škole Đurđevac pozdravila je ravnateljica knjižnice, Bernarda Ferderber koja ih je upoznala s projektom. Projekt je prepoznat i podržan od Grada Đurđevca i Ministarstva kulture RH, a cilj projekta je senzibiliziranje najmlađih skupina za važnost uključenja u rad cjelokupne zajednice manjinskih skupina u Đurđevcu. Ovim radionicama želi se prevenirati netolerancija prema drugim ljudima, a manjinskim skupinama pružiti prostor za vlastito izražavanje i predstavljanje vlastite tradicije i kulture.

U uvodnom predavanju, voditeljica Aneta Penzar upoznala je djecu s osnovnim bugarskim geografskim obilježjima, a učenike je privukla priča o Trakijskoj nizini u kojoj se proizvodi 85% svjetske količine ružinog ulja u čijem su mirisu učenici imali priliku uživati za vrijeme radionice. Poslušali su i bugarsku etno pjesmu Izlel e Delyu Haydutin, bugarske pjevačice Valye Balkanske koja je poslana u svemir u sklopu Zlatne ploče, na kojoj se nalaze odabrane pjesme naše civilizacije, a koje je davne 1977. godine ponio svemirski brod Voyager – kao poruku izvanzemaljcima.

U jezičnom dijelu, voditeljica radionice predstavila je bugarsku azbuku i osnovne riječi, dok su u kreativnom dijelu učenici izrađivali martinice, djevojčicu i dječaka od crvene i bijele vune koje se vežu za ruke dragim osobama sa željom da ostanu zdrave. Martinice se vežu za ruke početkom ožujka (marta) i nose sve dok ne dođu prve rode i lastavice. Nakon toga se objese na voćke tako da i one budu zdrave i donesu puno uroda.

Jezične igre održavati će se utorkom, a sljedeću radionicu o Filipinima vodit će Juliet Lausch Mesar.