Završila 47. “Picokijada”


Ponedjeljak, 29. lipnja 2015.

U spomen na osmanlijsku prijetnju osvajanja Grada Đurđevca i domišljatost hrabrih Đurđevčana iz davnog 16.stoljeća, kroz folklorne, etnografske, gastronomske, sportske i ostale zabavne sadržaje završila je najveća kulturno-umjetnička manifestacija Podravine.

Tradicionalno kulturno-turistička manifestacija „Picokijada “ odvijala se od 26. - 28. lipnja 2015. pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva turizma i Ministarstva kulture. Svečano otvorenje „Legende o Picokima“ uveličao je dolazak predsjednika Vlade Zorana Milanovića, župana Darka Korena, zamjenika župana Darka Sobote, koprivničke gradonačelnice Vesne Želježnjak i njezinog zamjenika Mišela Jakšića, saborskih zastupnika Dubravka Bilića i Davora Babića, te predstavnika sponzora koji su se gradonačelniku Grada Đurđevca Željku Lackoviću priključili u svečanoj povorci prema velikoj pozornici Starog grada.

Na ovogodišnjoj Picokijadi sudjelovalo je preko 300 sudionika amatera koji su sudjelovali u Legendi, te dvadesetak udruga iz različitih dijelova Hrvatske. Scenski prikaz u režiji Zdravka Patačka prema tekstu Vida Baloga i Anđele Lenhard Antolin ponudio je brojne novitete, dok je spektakularan završetak scenske izvedbe vatrometom omogućila tvrtka Orion Pirotehnika.

Manifestaciju je pratio i humanitarni karakter pa je kroz suradnju Grada Đurđevca i Crvenog križa organizirana humanitarna akcija prikupljanja novčanih sredstava kroz kupnju prigodnih majica Picokijade kojom se prikupilo 3.600,00 kuna.

Drugi dan Picokijade započeo je likovnim izražavanjem najmlađih kroz „Malu crtanu Picokijadu“ u organizaciji Dječjeg vrtića „Maslačak“ koji je pripremio i svoje viđenje uprizorenja „Legende o Picokima“.

Već tradicionalno se održala izložba domaćih starinskih kolača i ručnog rada „Diganke, zlevanke i prkači“ u organizaciji Gradske knjižnice Đurđevac i Udruge žena Grada Đurđevca. Na izložbi je sudjelovalo 30-ak udruga i izlagača s područja Koprivničko-križevačke županije s ukupno 150 sudionika.

U gradskom parku u organizaciji ŠRK „Peski“ i „Picok“, natjecalo se u spremanju fiš paprikaša, a priznanje za najuspješniji fiš zamjenica gradonačelnika i predsjednica Organizacijskog odbora "Picokijade 2015" Kristina Benko Markovica dodijelila je ŠRK „Peski“ iz Đurđevca. Drugo mjesto osvojio je ŠRK „Bistra“ iz Repaša, a treće mjesto ekipa „Dvori“.

Uvertira Podravskom festivalu nematerijalnih kulturnih dobara Hrvatske bio je puhački orkestar DVD- Đurđevac te gost Puhački orkestar Općine Donja Dubrava.

Ove godine po prvi puta održan je cjelodnevni festival „Podrafest“ u organizaciji Turističke zajednice Grada Đurđevca, LAG-a Podravina i  KUD-a Petar Preradović Đurđevac, na kojem su prezentirana zaštićena nematerijalna kulturna dobra kroz gastro kutak, rukotvorine i nastupe.

Nedjelja je započela „Lovačkim zestenkom“ – natjecanjem lovaca u gađanju glinenih golubova, u organizaciji Lovačkog društva „Jelen“.

Biciklistički klub Đurđevac organizirao je 3 rute biciklijade „Biciklinom v krug“ koja se sastojala od dječje, Podravske (Đurđevac – Grkine – Novo Virje – Drnić – Severovci – Đurđevac) i Bilogorske biciklijade (Đurđevac – Čepelovac – Bilogora – Sv. Ana – Mičetinac – Đurđevac).

Na glavnom trgu održano je natjecanje u brzini i spretnosti u vožnji oldtimer biciklima s mljekarskom kanticom 'Trk na mlekaro'. Sudionici ove zanimljive utrke uz pokušaj zadržavanja mlijeka u kanticama krenuli su po nagrade sponzora, a najspretnijim se pokazao “Štef z Šemovcov“.

Nakon utrke na Trg Sv. Jurja stigla je povorka aranžiranih kola „Podravina od leta do leta“ kao sastavni dio Picokijade od njezinih samih početaka, s ciljem očuvanja izvornosti i tradicije đurđevačke Podravine. Svojim prikazima podsjetilo se okupljene na zaboravljene običaje, zanate, radove i načine života. Stručni žiri je dodijelio prvu nagradu Sirovoj Kataleni za kola „Od suše do zdenca“. Druga nagrada dodijeljena je KUD-u Delovi „Od guske do vanjkuša“, dok je treća nagrada pripala konjičkom klubu Đurđevački graničari „Od oranja do melje“. Ravnateljica Muzeja Grada Đurđevca Edita Janković Hapavel uručila je nagrade za najljepša kola, te priznanja svim Udrugama sudionicima. Voditelj programa bio je televizijski voditelj Branko Uvodić.

Udruga Sv. Juraj je posjetiteljima omogućila uživanje u cjelodnevnim događanjima u taboru kod Staroga grada, u živim scenskim prikazima srednjovjekovnog načina života, viteškim dvobojima, streličarstvu i običajima koje su prikazali članovi postrojbi, društava i udruga iz različitih dijelova Hrvatske.

U gradskom parku održala se izložba „Najlepši pevci Podravine“ u kojoj je 38 sudionika izložilo 180 pijetlova i đureka. Prvo mjesto za „najlepšeg pevca“ dobio je Đuro Kirin iz Podravskih Sesveta, a za najlepšeg Đureka Mladen Čižmešinkin iz Novog Virja. Druga mjesta osvojili su Jadranka Čižmešinkin i Franjo Hasan iz Novog Virja, a treća mjesta Ivica Kuštro i Ana Šadek iz Đurđevca. U društvu gradonačelnika Željka Lackovića izložbi je prisustvovao župan bjelovarsko-bilogorski Damir Bajs.

Zabavne sadržaje upotpunili su nastupi sastava "Abba Tribute Band", "Old Big Band", "Tragovi" i "Overnight Illusion", te Jelene Rozge i grupe "Vatra" koji su pridonijeli velikoj posjećenosti ovogodišnje "Picokijade".