Završnica jezičnih igara 2017. Gradske knjižnice Đurđevac


Četvrtak, 15. lipnja 2017.

U ponedjeljak, 12. lipnja održana je završnica projekta pod nazivom Jezične igre 2017. Tom prilikom su se u Gradskoj knjižnici Đurđevac okupili učenici trećih razreda, njihove učiteljice i predavači.

U uvodnom dijelu održana je kratka prezentacija proteklih pet tjedana. U projektu je sudjelovalo dvadesetak učenika Osnovne škole Grgura Karlovčana, i predavači, naši sugrađani iz Nizozemske - Mariette Kruit, Bugarske - Aneta Penzar, Rusije - Elena Vunak, Bangladeša - Shahidul Islam i Turske - Derya Prilika. Kroz predavanja, djeca su naučila osnovna geografska obilježja država i dobila mali rječnik s osnovim riječima prevedenim na te jezike.

Nakon prezentacije podijeljene su zahvalnice, majice i platnene vrećice s logom Jezičnih igara 2017. kao uspomena na zajedničko druženje.

Na kraju su svaki učenik i učiteljice napisali svoje mišljenje o projektu. Tako učiteljica Ivana Marić piše: "... Učenici su preko predavača iz različitih zemalja slušali, gledali i upijali različite informacije, zanimljivosti i običaje neke zemlje. Puni dojmova, sa zadovoljstvom su stečene informacije prenosili svom razredu ....". Učenik Ivan Jerbić, 3.c razreda piše: "... bilo mi je zabavno, ali najvažnije je to što je bilo poučno, puno sam naučio. Najviše mi se sviđao turski jezik jer je jako sličan našem ..."

Želja nam je bila senzibilizirati najmlađe za važnost uključenja u rad cjelokupne zajednice manjinskih skupina u Đurđevcu, razvijanje socijalne osviještenosti, prihvaćanje različitosti, proširivanje znanja i vidika,  preventivno djelovati na netoleranciju, a manjinskim skupinama pružiti prostor za vlastito izražavanje i predstavljanje vlastite tradicije i kulture, a projekt je kao takav prepoznat i financiran od strane Ministarstva kulture RH.