Zdrav obrok: vrtićarci i školarci uživali u još jednom zdravom doručku


Ponedjeljak, 21. siječnja 2019.

U Osnovnoj školi Grgura Karlovčana i Dječjem vrtiću Maslačak, nakon medenog, mliječnog, voćnog i ribljeg doručka organiziran je još jedan zdravi doručak za sve učenike i vrtićarce.

Kuharice su ovoga puta za svu djecu pripremile Doručak iznenađenja s goji bobicama.

Nastavak je to projekta pod nazivom Zdravi doručak. Učenici su svoju kreativnost o važnosti prvoga obroka u danu pokazali crtežima i plakatima, a djeca iz odgojne skupine Sovice su svojim prijateljima iz vrtića izradila pano, te su izrazila svoj doživljaj zdravog doručka kroz slikopriču.

Doručak je vrlo važan obrok za svako dijete jer omogućuje  nesmetan rast i razvoj organizma. Cilj je bio djecu upoznati s važnosti doručka i zdravim namirnicama koje bi svaki doručak trebao sadržavati. Većina djece se još nije susrela s goji bobicama. Osim uživanja u doručku mogli su saznati sve o neobičnom voću na njima razumljiv način. Goji bobice potječu iz Kine, a nazivaju ih crvenim dijamantima i najmoćnijom biljkom na svijetu. Okus im je blago slatkasti. Jedinstvene su među voćem jer sadrže esencijalne aminokiseline, pune vitamina C, željeza i brojne protuupalne, protubakterijske i protugljivične tvari. Mogu se konzumirati suhe, kao dodatak žitnim pahuljicama, samljevene u ukusan napitak s ostalim bobicama i orašastim plodovima. A djeca su ih probala kao voćni namaz na crnom kruhu uz šalicu mlijeka.

Škola i vrtić su još prošle godine uveli redovni zdravi meni i zdrave namirnice u svoje kuhinje.