Zdravko Seleš na tribini DHK


Četvrtak, 16. travnja 2015.

U srijedu, 15.travnja 2015. na Tribini Društva hrvatskih književnika u prostorijama na Trgu bana Jelačića u Zagrebu predstavljene su dvije posljednje knjige podravskog književnika Zdravka Seleša;  knjiga podravskih eseja i zapisa „Galović i zađne stvari“, koja je objavljena   u biblioteci „Rukopis“ Podravsko-prigorskog ogranaka Društva hrvatskih književnika i „Snovi i sjene/ Senje i tenje/ Sonĝoj kaj ombroj“, izbor iz stvaralaštva na književnom jeziku, kajkavštini  i međunarodnom jeziku esperantu.

O autoru i knjigama su, uz voditeljicu Tribine književnicu Ladu Žigo, govorile predsjednica Podravsko-prigorskog ogranka DHK Enerika Bijač i studentica komparativne književnosti Mihaela Cik, kojoj je profesor Seleš donedavno bio mentor. Promovirajući podravske književne vrijednosti, u ekipu za Zagreb on je ponovno  pozvao i odlični „Duo Sonorus“, Luciju i Juru Jakelića, koji su, između ostalog, pjevali i pjesmu „U snu puža“, Seleševu pjesmu koju je uglazbila Lucija Jakelić.

Sam autor interpretirao je nekoliko svojih pjesama i predstavio dragog zemljaka - pjesnika Ivana Goluba - kao svog najdražeg gosta. Njemu je u  esejističkoj je  knjizi posvetio čitavu jednu cjelinu. Ivan Golub pročitao je nekoliko svojih pjesama i, kao i ostali govornici, nadahnuto govorio o „podravskim književnim vezama“, kojima se u svojoj knjizi bavio i esejist Zdravko Seleš.