Željko Car osvojio titulu ekselencije najpoznatijeg međunarodnog fotografskog saveza – EFIAPA


Utorak, 5. listopada 2021.

Već je nekoliko desetljeća Željko Car izuzetno uspješan na fotografskim natječajima u Hrvatskoj i diljem svijeta, gdje često za kreativne dosege svojih fotografija osvaja prestižne nagrade i priznanja. Nedavno je ovaj agilni hrvatski umjetnički fotograf za svoj dugotrajni i kontinuirani fotografski rad osvojio titulu ekselencije najpoznatijeg međunarodnog fotografskog saveza (EFIAP).

Željko Car, magistar prava i novinar, već više od 35 godina daje svoj ne mali doprinos hrvatskoj fotografiji, pa je prije 10 godina uvršten u monografiju Majstori hrvatske fotografije. Car, kao iskreni zaljubljenik u fotografiju i nakon ovog uspjeha nastavlja osvajati nagrade i priznanja na međunarodnim izložbama koje su organizirane u više od 30 država svijeta gdje se mogu istaknuti Belgija, Italija, Slovenija, Iran, Makedonija, Španjolska, Portugal, Kina, Južna Koreja, Indija, Francuska, Argentina, Rusija, Ukrajina, Rumunjska, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Grčka, Turska, USA, Malezija, Singapur, Bangladeš, Hrvatska te mnoge druge. Do sada je osvojio preko 260 nagrada i međunarodnih priznanja, a kao član Foto-kino kluba Picok iz Đurđevca svoje veliko fotografsko znanje prenosi na članove kluba, pomaže savjetima te potiče članove na sudjelovanje na izložbama.

Valja spomenuti kako je Željko Car prošlogodišnji dobitnik nagrade Grada Đurđevca za životno djelo.

- Svako priznanje godi, osobito koje dolazi od najcjenjenijih međunarodnih fotografskih stručnjaka. Ovo je priznanje mojem fotografskom opusu, u kojem ima puno fotografija ljudi iz Podravine i mnoštvo pejzažnih fotografija koje pokazuju ljepotu i ambijentalnu vrijednost Podravine. Uz ostalo ovo zvanje ekselencije Međunarodne federacije umjetničke fotografije omogućuje mi da u narednom razdoblju budem selektor ili član žirija poznatih međunarodnih izložbi – zaključio je Car.

Foto: Željko Car