Žene u Đurđevcu


Subota, 21. ožujka 2015.

Jučer, 20. ožujka 2015. godine, u zgradi Ine u Đurđevcu, Gradska knjižnica Đurđevac upriličila je večer posvećenu ženama koje su obilježile Đurđevac.

Ravnateljica đurđevačke knjižnice Antonija Mandić, uvodno je rekla nekoliko riječi o cjelokupnoj ideji i realizaciji, te napomenula kako već godinama postoji skupina entuzijasta koja istražuje i proučava povijest Đurđevca i zavičaja, a kako se u ožujku obilježava Međunarodni dan žena, odlučili su jednu večer posvetiti upravo ženama, koja za cilj ima ispričati priču o ženama koje su živjele, radile ili rodile se u Đurđevcu.

O tome jesu li žene ravnopravne i kakva je situacija danas govorile su prof. Dušanka Vergić i mr.sc. Martina Ferenčić. Božica Jelušić rekla je nešto više o ženama kao graditeljicama sadašnjosti i budućnosti, dok je o ženama u Đurđevcu govorio jedan od istraživača u ovom projektu, Nikola Cik.

Na kraju večeri, ispred Grada Đurđevca, prisutne je pozdravila zamjenica gradonačelnika, Kristina Benko Markovica, koja je istaknula kako je ponosna na sve Udruge sa područja grada i prigradskih naselja što čuvaju i promoviraju tradiciju i vrijednost. Dodala je kako je i sama ponosna što je žena, te zahvalila ženama što su žene.

Tijekom istraživanja za projekt 'Žene u Đurđevcu' nastala je ideja o objavljivanju publikacije, kao trag navedenog projekta, te kao temelj za daljnja istraživanja i proučavanja. Publikacija pod nazivom 'Žene koje su obilježile Đurđevac' sinoć je i predstavljena prisutnima.

Svakako je za spomenuti da su istraživanju pomogli Vladimir Miholek, Đuro Janči, Matija Vogrinčić, Marijan Slunjski, Martin Mahović i Hranimir Hloušek.

Kako je večer bila posvećena ženama tako su spomenute i žene koje djeluju i aktivne su danas. Dio njih, Udruga žena grada Đurđevca, Udruga žena Budrovac, Ljubica Cestar, Katarina Pavlović, Nada Sedmak, Ivana Hađija i Narcise, svojim izloženim radovima pokazale čime se danas bave Đurđevčanke, a ujedno su za sve prisutne pripremile i ukusne kolače.

Večer su glazbenim nastupom upotpunile Đurđevčice.