Život na ledu u vrtiću Maslačak: zajedničke aktivnosti Pčelica i Leptirića


Srijeda, 19. veljače 2020.

Život na ledu je naziv novog centra kojeg su djeca sa svojim odgojiteljicama oformila u zajedničkom prostoru dječjih odgojnih skupina Pčelica i Leptirića.

Vrtićarci su dolaskom zime proučavali promjene u prirodi i provodili su razne aktivnosti istraživanja leda i snijega kojega nažalost ove zime baš i nije bilo kod nas.
Vodeći se interesima djece odgojiteljice su odlučile proširiti njihove spoznaje o životinjskom svijetu (polarne životinje), drugačijim uvjetima života (život na niskim temperaturama tijekom cijele godine), dalekim krajevima (Sjeverni i Južni pol; Arktik i Antartik) i razvijati ekološku svijest kod djece.

U zajedničkom prostoru napravili su iglu od plastičnih boca koje su djeca sakupljala i donosila sa svojim roditeljima. Od kartonske kutije napravili su zaleđeno jezero u kojem su djeca pecala ribe.

Igrom u senzornoj kutiji djeca su poticala razvoj fine motorike, stvaralaštvo i istraživali su svojstva leda. Kroz enciklopedije, fotografije, video zapise i priče bogatili su svoj rječnik i spoznaju o životu na najhladnijim točkama Zemlje.