Znanstveni skup o Đurđevačkim pijescima


Četvrtak, 29. lipnja 2017.

U Đurđevcu se održava dvodnevni znanstveni skup Đurđevački pijesci: Geneza, stanje i perspektive.

Organizatori znanstvenog skupa su Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Koprivničko-križevačke županije u Križevcima, Znanstveno vijeće za poljoprivredu i šumarstvo te Znanstveno vijeće za zaštitu prirode Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Na samom početku, prigodnim su se govorima okupljenima obratili akademici Franjo Tomić i Dragutin Feletar. Sve okupljene je ispred suorganizatora Grada Đurđevca pozdravio i gradonačelnik Hrvoje Janči, te se zahvalio na održavanju takvog značajnog skupa u Đurđevcu na teme najvažnije đurđevačke prirodne baštine - Đurđevački pijesci ili kako ih mi od milja zovemo Hrvatska sahara.

Znanstveni skup obrađuje Đurđevačke pijeske kroz 25 referata koji sagledavaju ovaj fenomen na različite načine od njihovog nastanka, o njihovom utjecaju na naseljenost u Podravini, pedološkim značajkama ekosustava pijesaka, bit će riječi i o zlatu u Đurđevačkim pijescima, klimatskim promjenama i ekološkim obilježjima, jedinstvenoj flori i fauni tog područja te turističkim i razvojnim potencijalima. Na ovom skupu sudjeluje čak šest akademika iz raznih područja znanosti.

U sklopu skupa predviđen je zajednički obilazak utvrde Stari grad i posjet Đurđevačkim pijescima.

Radovi prezentirani na ovom skupu bit će objedinjeni i izdani u zborniku radova što će biti izvrsna osnova za buduće znanstvene radove. Svi materijali izrađeni na ovom znanstvenom skupu poslužit će i kao dobra osnova za razradu i interpretaciju sadržaja u budućem Posjetiteljskom centru Đurđevačkih pijesci u kojem će sve karakteristike i bogatstvo života pijesaka biti prikazani u malom.