Županija “zapela” s nadogradnjom Gimnazije


Petak, 21. kolovoza 2015.

Stanje u školstvu na području Grada bila je tema nove konferencije za novinare koju je sazvao gradonačelnik Željko Lacković. Od početka ove godine Grad je od Županije preuzeo osnivačka prava nad Osnovnom školom Grgura Karlovčana i u vrlo kratkom razdoblju izradio je projekt energetske obnove školske zgrade koji će biti realiziran do kraja ove godine. Vrijednost je 6,5 milijuna kuna od čega će 4,5 milijuna osigurati Ministarstvo graditeljstva i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a preostala dva milijuna Grad. U novoj školskoj godini osnovna će škola uvesti e dnevnik i pametne ploče te će biti opremljena i sportska dvorana, a potrebnih 279.000 kuna osigurao je Grad, dok će za uređenje sanitarnih čvorova koje je u tijeku iz gradskog proračuna biti izdvojeno 250.000 kuna te za edukaciju učitelja 100.000 kuna.

Uskoro će početi i druga faza uređenja tavanskog prostora u Dječjem vrtiću Maslačak vrijedna 560.000 kuna od čega je dobivena potpora od 448.000 kuna od Ministarstva regionalnog razvoja, dok će Grad osigurati preostalih 112.000 kuna.

Još uvijek se čeka, naglasio je gradonačelnik Lacković, nadogradnja zgrade Gimnazije kako bi se stvorili uvjeti za jednosmjensku nastavu. Taj projekt je u nadležnosti Županije i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a građevinska dozvola koja je ishođena istekla je lani. Županija na čelu sa županom Darkom Korenom i njegovim zamjenikom Ivanom Palom, dodao je gradonačelnik Lacković, prestala je govoriti i lobirati za projekt javno – privatnog partnerstva kojim su, između ostalog, predviđena i ulaganja u nadogradnju srednjoškolske zgrade u Đurđevcu.

Uvođenje državne mature pokazalo je nesrazmjer ocjena tijekom školske godine i rezultata državne mature učenika, prvenstveno Gimnazije dr. Ivan Kranjčeva pa je gradonačelnik Lacković istaknuo da se i tom području treba posvetiti velika pažnja.

Damir Mujić, član školskog odbora Osnovne škole Grgura Karlovčana osvrnuo se na nelogičnosti u strukovnom obrazovanju srednjoškolaca koji se praktično školuju za burzu rada te istaknuo kako je s gradonačelnikom Lackovićem pokrenuo otvaranje Tehnološkog parka koji će i srednjoškolcima ponuditi nove mogućnosti i doprinijeti razvoju poduzetništva.