14. travnja počinje izlaganje katastarske izmjere


Srijeda, 29. ožujka 2017.

U zgradi bivšeg Općinskog suda u Đurđevcu svečano je obilježen početak izlaganja podataka prikupljenih katastarskom izmjerom na području Grada Đurđevca.

Izlaganje podataka će trajati četiri godine, ovisno o dinamici radova, a ova opsežna izmjera je obuhvatila područje od 5.00 hektara i 10.000 objekata. Sređeno zemljišnoknjižno stanje je jedan od glavnih preduvjeta za povlačenje sredstava. Mi ćemo se nastojati izboriti za stalnu službu u Đurđevcu s jednim ili povremenim sucem, te  želimo u prizemlje zgrade  smjestiti katastar kako bi na jednom mjestu objedinili sve službe kako bi se građanima pružila kompletna usluga -rekao je gradonačelnik.

Mi smo među prvima u Hrvatskoj krenuli sa opsežnim sređivanjem zemljišno knjižnih stanja još od 2000 godine. Trenutno traju pripreme za izlaganje, a službeni uvid u podatke za građane počinje 14. travnja, te će od početka izlaganja svaki četvrtak građani moći podići svoje ZK izvatke u zgradi bivšeg Općinskog suda bez obzira na kojem se području nekretnina nalazi. Također, svi potpisani ugovori više se ne trebaju dostavljati u zemljišne knjige već to mogu učiniti javni bilježnici putem e- zemljišne knjige - rekla je Lidija Vuljak, predsjednica Općinskog suda Koprivnica.

Zamjenik ravnatelja Državne geodetske uprave Antun Vidaković pohvalio je zajedničku suradnju i rad svih službi na ovom važnom projektu, a ovakvi projekti izvedeni u kratkom roku Koprivničko-križevačku županiju su svrstali među prve koje su provele katastarsku izmjeru.

Vrijednost projekta u Đurđevcu iznosi oko 12 mil. kuna, a početkom izlaganja svoj rad ćemo moći pokazati građanima. Mi smo drugi po provođenju i dovršavanju ovakvih projekta, a katastarskom izmjerom je smanjen broj katastarskih čestica za pola dok se broj upisanih objekata povećao- rekla je Jelena Unger, pročelnica Područnog ureda za katastar Koprivnica.

Ovom prilikom pozivaju se svi građani da se odazovu pozivu na raspravu za sastavljanje zemljišnoknjižnih uložaka jer je postupak potpuno besplatan, a ovime će se napokon upisati stvarna stanja u zemljišnoknjižne knjige.