52. Picokijada: Spektakularni prikaz Legende o Picokima oduševio brojne posjetitelje u Đurđevcu


Nedjelja, 28. lipnja 2020.

Nešto prije ponoći, zadnje lipanjske subote, Đurđevčani i njihovi gosti ponovo su ušli u legendu.

Stara Legenda koja živi u narodu Podravine gotovo pet stoljeća i ima uporište u povijesnim zbivanjima iz 16. stoljeća, kada je Osmanska prijetnja pokucala na pitomi i miroljubivi podravski kraj, i sinoć je scenski uprizorena pod zidinama Staroga grada.

Središnji događaj Picokijade, godinama najveća turistička atrakcija Podravine, scenski spektakl Legenda o Picokima održana je pod redateljskom palicom Krešimira Dolenčića, a u prikazu je glumilo preko 350 sudionika.

Legendi je prethodila svečana povorka od  zgrade poduzetničkog inkubatora do utvrde Stari grad. Uz gradonačelnika Đurđevca Hrvoja Jančija, saborskog zastupnika i predsjednika Gradskog vijeća Željka Lackovića u povorci su sudjelovali i izaslanica predsjednika RH Zorana Milanovića i  savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković, zatim  izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, gradonačelnici, načelnici susjednih općina, predstavnici sponzora te mnogi drugi.

Gradonačelnik grada Đurđevca Hrvoje Janči zaželio je dobrodošlicu svim uzvanicima, gostima i prijateljima grada Đurđevca. Zahvalio se svim sudionicima, sponzorima i pokroviteljima u organizaciji Picokijade u ovim specifičnim okolnostima, te pozvao sve prisutne da odgovorno ponašanje, održavanje socijalne distance i naposlijetku uživanje u još jednoj pobjedi i ulasku u Legendu.

- Da se mi korone ne bojimo, dokaz je ne samo što smo uspjeli organizirati ovu tradicionalnu manifestaciju, nego i to da imamo vrijedne udruge koje su se odazvale, koje shvaćaju što znači biti odgovoran i odgovorno se ponašati. Vjerujemo da smo napravili jedan ispravan potez, želimo vratiti život u normalu, što god to značilo i pod kojim uvjetima, ali jednostavno ni život ni gospodarstvo ne smiju stati, dužnost je svih nas da dajemo sve od sebe. – rekao je saborski zastupnik i predsjednik Gradskog vijeća grada Đurđevca Željko Lacković, a zatim uputio veliku zahvalu svim udrugama, pojedincima i volonterima koji sudjeluju u scenskom prikazu i na svim priredbama Legende o Picokima. Riječ zahvale uputio je i svim sponzorima, te predsjedniku Vlade RH i predsjedniku RH za pokroviteljstvo nad Picokijadom.  Riječima „Neka Legenda počne!“ službeno je otvorio ovogodišnju Picokijadu.

Spektakularni scenski prikaz zaokružen je vatrometom u čast Legende iznad Starog grada, te 3D mapping videom koji na nov i uzbudljiv način prikazuje legendu.

Svečanom otvorenju Picokijade i scenskom spektaklu Legenda o Picokima prethodio je dan prepun događaja, tako je već od jutarnjih sati započeo Đurđevečki sajam rukotvorina, koji su svi zainteresirani mogli posjetiti tijekom cijelog dana u Starogradskoj ulici. Ujedno se tijekom cijelog dana oko Starog grada, odvijao i prikaz srednjovjekovnog načina življenja i srednjovjekovne radionice Taborišče sv. Jurja, koji su upriličili članovi Udruge sv. Juraj i njihovi gosti. Djeca, ali i odrasli mogli su se okušati u streličarstvu, a najmlađi su se najviše zadržavali u lunaparku i kod životinja smještenih u domaćem ZOO-u.

U gradskom parku je održana već tradicionalna izložba domaćih starinskih kolača i ručnog rada Diganke, zlevanke i prkači koja je ove godine okupila oko 40 izlagača.

U popodnevnim satima posjetitelji su mogli degustirati pripremljeni fiš paprikaš na manifestaciji Picoki po ribaj. Dok su poslijepodnevni sati bili rezervirani za gastro kutak u Podravinoteci, Koncert tradicijske glazbe i folklora i zabavne sadržaje za djecu.

Dan je završio glazbenom poslasticom, koncertom grupe Vigor, pred mnogobrojnom publikom i obožavateljima na pozornici uz Stari grad.

Foto: Ivan Brkić