Andrija Maronić je ovogodišnji dobitnik nagrade za životno djelo


Srijeda, 28. ožujka 2018.

Gradski vijećnici donijeli su odluku da ovogodišnji dobitnik javnog priznanja Nagrade za životno djelo bude Andrija Maronić  i to za ostvarene rezultate i dugogodišnji rad na području glazbene kulture.

Andrija Maronić rođen je 28. studenoga 1948. u Ždali (Prekodravlje). Drvno-tehničko-prerađivačku školu završio je u Virovitici. Bio je zaposlen u poduzeću Bilokalnik, odakle odlazi u invalidsku mirovinu. Otac je dvoje djece, sa stalnim boravištem u Đurđevcu.

Ponikao je u glazbeničkoj obitelji, te se i sam od djetinjstva bavio glazbom, najprije u obiteljskom okružju, a potom svirajući na svadbama, društvenim događajima i smotrama izvorne glazbe širom regije. U zreloj dobi opredijelio se za cimbale, gdje stječe zavidnu reputaciju, te biva zapažen u ozbiljnim glazbenim krugovima.

Svirao je i snimao glazbu sa svim značajnijim podravskim grupama i sastavima. U Neumu je sudjelovao na Festivalu etno glazbe, te uspostavio suradnju s renomiranim imenima poput Lidije Bajuk, Dunje Knebl, Mojmira Novakovića, Grupe Kries i Legen, itd. Nastupao je kao akter i glazbenik u filmu „Transatlantik“. Sudjelovao je kao promotor podravske i međimurske glazbe u više navrata na Hrvatskoj radio-televiziji i u Dvorani „Vatroslav Lisinski“. Oduvijek vjeran zavičajnoj glazbi, nastupao je i s ansamblom Martina Sagnera, putujući po cijeloj Europi. Veliki broj njegovih nastupa namijenjen je u dobrotvorne svrhe.

Uključen je u sve akcije Županijske lige protiv raka. Na dobrovoljnoj bazi obrazovao je i u tajne glazbe uputio desetine mladih učenika, što radi i danas. Na poziv Hrvatske seljačke sloge iz Donje Dubrave kontinuirano vodi tečajeve/školu cimbalista, koji već uspješno nastupaju na tom tradicijskom instrumentu.  Redovito nastupa na festivalu Podravine i Podravlja (Pitomača), te je suradnik Kulturne udruge Galovićev dom u Peterancu. Graditelj je glazbala i kvalificirani ugađač klavira.

U protekloj godini započeo je suradnju sa Varaždinskim baroknim večerima, upriličujući koncerte i recitale u  promotivne svrhe u Republici Hrvatskoj i Mađarskoj (na poziv Konzulata RH, Pečuh). Trenutno radi sa akademskim violinistima Antunom Stasićem i ukrajinskim glazbenikom Orisom  te organizira recitale sa glumcem Zoranom Kelavom. Živi i radi u našem gradu, obogaćujući svojim djelovanjem cijelu kulturnu scenu.

U gradu Đurđevcu nazočan je na gotovo svim manifestacijama i kulturnim događajima, gdje svojom glazbom prati umjetnike u povodu nastupa, promocija i otvorenja izložaba. Svirajući na ovom gotovo zaboravljenom instrumentu oživljava našu tradiciju, a podučava i mlađe generacije sviranju ovog instrumenta- istaknuo je predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković.

Javna priznanja će se dobitnicima uručiti na tradicionalnoj svečanoj sjednici u povodu Dana Grada Đurđevca.