Bilo kuda-Hrvati svuda: uspješno osiguran nastavak međunarodne suradnje osnovnih škola iz Đurđevca i Koljnofa


Utorak, 10. rujna 2019.

Nakon uspješno provedenog projekta prošle školske godine, Osnovna škola Đurđevac u suradnji s Gradom Đurđevcom ponovo je prijavila projekt međunarodne suradnje škola Bilo kuda - Hrvati svuda na natječaj za dodjelu potpora u školskoj godini 2019./2020. koji je raspisalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

I ove su godine uspješno osigurana sredstva te je projekt odobren u ukupnoj vrijednosti od 19.327,88 kn, a Ministarstvo će ga financirati u iznosu od 18.715,00 kn.

Podsjećamo da su učenici naše škole u sklopu ovog projekta već jednom posjetili Osnovnu školu Mihovila Nakovića u Mađarskoj, a prošle su godine učenici Osnovne škole Mihovila Nakovića bili u dvodnevnom posjetu našoj školi. Učenici su kroz zajedničko druženje jedni drugima prezentirali svoju kulturnu i folklornu baštinu. Održane su prijateljske sportske igre i karaoke.

Preko projekta je za iduću godinu planiran dvodnevni uzvratni posjet učenika Osnovne škole iz Đurđevca Osnovnoj školi Mihovila Nakovića iz Kópháze (Koljnofa) u Mađarskoj. Učenici OŠ Mihovila Nakovića održat će prigodni program kojim će predstaviti svoju školu đurđevačkim učenicima, te će naši osnovnoškolci posjetiti znamenitosti u Koljnofu.

Ciljevi projekta su razmjena iskustava s europskim školama i poticanje interkulturalnosti, razmjena kulture i predstavljanje običaja u inozemstvu, kao i povezivanje škola putem sporta, te razvijanje tolerancije kod učenika.

Projektom će se ostvariti razmjena iskustava između dviju škola, razmjena kulture i predstavljanje običaja u inozemstvu, dok će se nastavnici i učenici povezati putem zajedničkih aktivnosti i druženja.

Na povratku naši će učenici obići i znamenitosti našega prijateljskoga grada Kisega u Mađarskoj.