Božiću ususret: otvorena tradicionalna izložba božićnih jaslica i unikatnih božićnih ukrasa


Ponedjeljak, 17. prosinca 2018.

U Muzeju Grada Đurđevca otvorena je izložba Božiću ususret 2018. Izložba je to božićnih jaslica i unikatnih božićnih ukrasa koju Udruga Peski-Art Đurđevac, Muzej Grada Đurđevca i Turistička zajednica Grada Đurđevca ove godine organiziraju po četvrti put .

Na izložbi sudjeluje 26 autora iz pet županija sjeverozapadne Hrvatske, a izloženo je isto toliko unikatnih Božićnih jaslica. Svakako jedan od najupečatljivijih izložaka su Hrvatske jaslice koje izrađuje hrvatska umjetnica Margareta Krstić iz Rijeke, a specifične su po tome što su likovi obučeni u narodnu nošnju iz raznih hrvatskih krajeva, a Marija i Josip su u đurđevačkoj narodnoj nošnji. Ove jaslice za izložbu je ustupila prof. Anica Šabarić koja je i autorica predgovora za katalog izložbe i koja je na otvorenju o izložbi i govorila. Uz Hrvatske jaslice i ostali autori pokazali su zavidnu kreativnost i maštovitost te su sve jaslice originalne i svake na svoj način posebne.

U otvorenje izložbe prisutne je božićnom pjesmom uveo Dječji zbor Župe Svetog Jurja Đurđevac pod vodstvom prof. Marine Pejić koji su i kasnije izveli nekoliko Božićnih napjeva. Na početku je okupljene pozdravila ravnateljica Muzeja Grada Đurđevca Edita Janković Hapavel, a o ideji i organizaciji izložbe govorio je predsjednik udruge Peski-Art Đurđevac Franjo Mihočka.

Vrlo nadahnutim govorom skupu se obratio i župnik Župe Svetog Jurja  vlč. Marko Rac koji je izložbu svečano i otvorio.

Izložba ostaje postavljena do blagdana Sveta Tri Kralja 6. siječnja 2019. godine, a može se razgledati u radno vrijeme Muzeja od 09,00-20,00 sati radnim danom i 10,00-21,00 sati vikendom.