Brojni posjetitelji osladili se medenim poslasticama najboljih pčelara i domaćim proizvodima u Podravinoteci


Subota, 19. listopada 2019.

U organizaciji Grada Đurđevca, Turističke zajednice, Klastera pčelara Podravina i Pčelarske udruge Bagrem na Trgu sv. Jurja održan je 16. Đurđevečki medveni den.

Prisutne je pozdravio gradonačelnik Hrvoje Janči posebno istaknuvši kako Đurđevac, ali i cijela Podravina ima veliki broj pčelara koji okupljeni u klaster kroz zajednički nastup lakše plasiraju svoje proizvode na tržište.

Na početku programa okupljene je pozdravio predsjednik Pčelarske udruge Bagrem Mario Rogoz, zamjenik župana Darko Sobota i gradonačelnik Hrvoje Janči.

- Osim klastera tu je i naša oznaka Kvaliteta Podravine koja okuplja proizvođače kroz zajednički brend Podravinoteke. Mislim da ćemo svi uživati u proizvodima koji se ovdje prezentiraju, želim se zahvaliti i čestitati svima koji su sudjelovali u organizaciji. Stvarno je bitno promovirati domaće proizvode i domaću proizvodnju. Sve više i više ima uvoznih stvari koje ne odgovaraju kvalitetom i svim drugim – rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči i proglasio Medvene dane otvorenima.

Prijateljski ugođaj i lijepo vrijeme okupilo je veliki broj posjetitelja na izložbeno-prodajni dio manifestacije gdje je više od 35 izlagača predstavilo svoje pčelarske proizvode, kolače i rukotvorine.

Posebnost ovogodišnjeg Đurđevečkog medvenog dena bilo je izlaganje inozemnih gostiju iz Slovenije i Mađarske te gastro kutak gdje su građani mogli uživati u medenom doručku. Za medeni doručak pobrinuli su se učenici Strukovne škole Đurđevac.

U bogatom programu nastupili su Dječji vrtić Maslačak Đurđevac, Dječji vrtić Pčelica Molve, Dječji vrtić Zrno Virje, Dječji vrtić Bubamara Kalinovac, Dječji vrtić Fijolica Novigrad Podravski, Dječji vrtić Bregunica Novo Virje i Osnovna škola Đurđevac.

U sklopu Medvenog dena prikazana je i izložba muzejskog pčelarskog pribora, te je prezentirano medonosno bilje i drveće. Održana je i svečana dodjela priznanja pčelarima. Zlatnim šampionom izložbe proglašen je kestenov med Tatjane Hapavel iz Virja, a ostala priznanja su objavljena u foto galeriji.

Nakon prigodnih programa održan je izbor za Naj pčelicu. Priznanje za namedeniju pčelicu dobila je Ena Filipović, za onu najslađu dobila je Tena Kovač, a titula Naj pčelice otišla je u ruke Ecije Rumek.

Grad Đurđevac je u sklopu manifestacije još jednom predstavio projekt Podravinoteke preko kojeg se promoviraju domaći proizvodi i to putem oznake Kvaliteta Podravine.

Popodnevni sati bili su rezervirani za stručna predavanja za pčelare. Tako su stručnjaci u svom području održali predavanja o kvaliteti i ocjenjivanju kvalitete meda i ostalih proizvoda, o suvremenim tehnološkim mjerama uzgoja pčela, o poslovnom udruživanju pčelara, brendiranju proizvoda te o plasiranju proizvoda na tržište.